Mój kulinarny blog, zapraszam!

Wpisy z tagiem: ciastka

niedziela, 15 września 2013

Jak tylko dostałam maszynkę do ciasteczek, musiałam ją przetestować:) Powiem Wam szczerze że jak nie lubiłam robić ciasteczek, a przede wszystkim wałkowania ciasta, to teraz to sama przyjemność! Wkładamy ciasto do maszynki, nakładamy wybrany wzorek i wychodzą piękne kształty! Dzisiaj kwiatuszki z nutą cytrusową (pomarańcza, limonka, cytryna). Babciu, piękny prezent mi sprawiłaś :*

Ciasteczka półkruche - trzy cytryny :) 

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru 
  • 1 jajko
  • 1 żółtko (pozostałe białko będzie do smarowania ciasteczek)
  • cukier z prawdziwa wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki startej skórki z limonki, cytryny i pomarańczy
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • Do dekoracji, starta\posiekana skórka z 1 pomarańczy, cytryny i limonki, na lukier: cukier puder i odrobina soku z pomarańczy

Przesianą mąkę drobno posiekać z masłem (ja użyłam rozdrabniacza:)), następnie dodać przesiany cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią, wymieszać łyżką. Zrobić "dołek" wbić jajko, dodać żółtko, śmietanę i skórkę cytrusową, dokładnie zagnieść. Cisto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wykrawać wzory - w mojej wersji ciasto wylądowało w maszynce do ciasteczek i wychodziły piękne kwiatuszki:)

Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie każde wysmarować białkiem i piec w dobrze rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok 10-15 minut  (aż do lekkiego zrumienienia).

Przygotować lukier - wymieszać ok 0,5 szklanki cukru pudru z 2-3 łyżeczkami soku z pomarańczy. 

Na ostudzone ciasteczka nakładać lukier i posypywać kolejno skórką z pomarańczy, limonki i cytryny.

Ciasteczka smakują rewelacyjnie i przepięknie się prezentują :)

Ciasteczka półkruche - trzy cytryny :)

 

Przepis dodaję do akcji : CIASTECZKA

sobota, 28 stycznia 2012

Bez tłuszczu, bez żółtka, pełnowatościowe ciasteczka :)

Jedno ciasteczko = 35 kcal. 

 

Ciasteczka owsiane 

Składniki (25 sztuk)

  • 125g płatków owsianych
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • sok z połowy limonki
  • 1 kostka gorzkiej czekolady
  • 1 białko ( z małego jajka)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Płatki owsiane rozkruszyć (najlepiej w rozdrabniaczu), dodać cukier brązowy, mleko, sok z limonki, startą kostkę czekolady, dokładnie zamieszać, odstawić na godzinę.

Po tym czasie ubić pianę z białek z dodatkiem cukru pudru, dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, z gotowej masy formować szprycą okrągłe ciasteczka (srednica ok 3 cm).

Piec w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni ok 15 minut.

Gotowe wystudzić, polać polewą, u mnie przygotowana z 3 kostek gorzkiej czekolady i 1,5 łyżki serka mascarpone   (masa stopiona w kąpieli wodnej).


Wartości odżywcze (1 ciasteczko z polewą):

kcal: 35; białko: 1g; węglowodany: 5g; tłuszcz: 1,3g;  błonnik: 0,5g 


 

 

 

 

 

czwartek, 12 stycznia 2012

Lubicie batoniki muesli? Ja TAK! Postanowiłam sama je wykonać - wyszły pyszne i stokroć smaczniejsze od tych ze sklepu:)

batoniki owsiane 

 

Składniki:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 120 g margaryny
  • 2 łyżki  kawy zbożowej (w proszku)
  • 1 łyżka miodu
  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g rodzynek
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 40 g ziaren słonecznika

Margarynę rozpuszczamy w rondelku dodajemy czekoladę, kawę zbożową i miód, zagrzewamy na bardzo wolnym ogniu, do całkowitego połączenia składników.

Całość odstawiamy z ognia dodajemy płatki owsiane, rodzynki, kokos i słonecznik, dokładnie mieszamy.

Na blaszkę wykładamy masę, pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok 20 minut w temp 180 stopni. Gotowe wykładamy, czekamy aż wystygnie, następnie kroimy na kawałki wielkości batoników, zajadamy najlepiej sokiem pomarańczowym :)

Idealne drugie śniadanie! :) 

tabela wartości odżywczych 

 

poniedziałek, 21 listopada 2011

Przed Nami andrzejki!!!!

Andrzejki to świetna okazja na spędzenie chwil  w gronie  znajomych i bliskich, głównie na tzw. domówkach wśród  wróżb, dobrego jedzenia a co za tym idzie dobrej zabawy:)

Bez ciasteczek nie może się obejść taka impreza:)

Składniki na ok 15 ciasteczek:  

  • 1 5 dag mąki,
  • 4-5 łyżeczek cukru cukru, 
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżeczka oleju, 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

ciasteczka z wróżbą

Przygotować małe karteczki z wróżbą,  zadaniem, czy też wyzwaniem.  Wszystkie skladniki zagnieść . Rozwałkować cienko ciasto , wykrawać krążki o średnicy ok ok 5-8cm. Na każdy krążek ułożyć poskładaną karteczkę, zlepić na pół, zwinąć na kształt chińskich ciasteczek. Piec w temp 180 stopni ok 15 minut.


 

 

sobota, 03 września 2011

Weekend z Kasią znowu mnie zmobilizował :)

Tym razem to weekend z kruchymi babeczkami :)

Postanowiłam zrobić wersję cytrynowo - limonkową z bitą śmietaną :)

Mleko skondensowane z sokiem cytrynową daje niesamowity smak!!! Spróbujcie :) 

Kruche babeczki cytrynowo limokowe 

 Składniki na kruche ciasto (5 tartaletek):

  • 15 dag mąki krupczatki
  • 5 dag cukru pudru
  • 7,5 dag margaryny Kasi
  • 2 żółtka

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać margarynę, posiekać nożem, następnie dodać przesiany cukier puder i żółtka, szybko i dokładnie zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 15 minut.

Kruche 

Składniki na masę cytrynową:

  •   3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  •   sok z 1 limonki
  •   sok z połówki cytryny
  •   2 łyżeczki startej skórki z cytryny lub limonki

Mleko wymieszać z sokiem cytrynowym, limonkowym oraz skórką z cytryny.

Masa cytrynowa 

Bita śmietana:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • śmietan fix

Ubić śmietankę z cukrem i śmietan fixem.

Dekoracja: plastry limonki

 

Foremki do babeczek wyłożyć kruchym ciastem, piec w rozgrzanym piekarniku 15-20 minut w temp 160 stopni.

Gotowe wystudzić, wyłożyć z foremek, napełnić masą cytrynową, górę udekorować bitą śmietaną i plasterkiem limonki. Schłodzić w lodówce ok 1h.

 Kruche babeczki cytrynowo limonkowe

sobota, 30 lipca 2011

To już moje drugie podejście do tych ciastek i równie udane :) Pyszne ciastka półfrancuskie serowe to świetne rozwiązanie na popołudniową kawkę ze znajomymi.

Dżem również własnej roboty : malinowo - porzeczkowy - POLECAM!!!

 

Składniki:

CIASTKA:

  • 35 dag sera białego (dobrze odciśniętego)
  • 35 dag mąki
  • 35 dag margaryny Kasi
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 jajka

DŻEM:

  • 25 dag świeżych malin
  • 25 dag świeżych czerwonych porzeczek
  • 40 dag cukru

 Ciastka półfrancuskie serowe

Przygotowujemy dżem.

Maliny i porzeczki oczyscić, obrać, włożyć do rondelka, posypać cukrem, dokładnie wymieszać, lekko utrzeć, zostawić na godzinkę. Następnie gotować na małym ogniu tak długo aż konsystencja będzie bardzo gęsta (tak aby po nałożeniu na ciasto nie rozpływała się) Mi gotowanie zajęło ok 1,5 godziny - pamietajcie o zamieszaniu od czasu do czasu. Gotową odstawić do wystudzenia.

Przygotowujemy ciastka:

Mąkę i cukier puder wysypać na stolnicę, dodać pokrojoną margarynę, rozdrobnić z mąką nożem, następnie dodać ser biały i pół jajka, szybko i dokładnie zagnieść.

Gotowe oprószyć mąką, rozwałkować na gruboć ok 0,5 cm, wykrawać kwadraty  ok 7x7, na środek nakładać po łyżeczce dżemu, zawinąć w rulonik, dokładnie skleić wszystkie brzegi.

Formę wysmarować margaryną, ułożyć ciastka, górę posmarować resztą jajka, piec w mocno rozgrzanym piekarniku ok 20-25 minut w temp 180 stopni.

Wystudzone posypać cukrem pudrem i udekorować owocami. Ciasteczka sa rewelacyjne!!! 

 

niedziela, 26 czerwca 2011

Mix rabarbaru i truskawek........ świetne połączenie!!! Postanowiłam upiec biszkopt i przełożyć go dżemem rabarbarowym z truskawkami:)  I stworzyć coś w  rodzaju ciastek :)  Udekorowałam lukrem i pokroiłam w kosteczki:)

 

Składniki:

BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 1/5 kostki margaryny Kasi
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru

DŻEM RABARBAROWY Z TRUSKAWKAMI

  • 0,5 kg rabarbaru
  • 30dag cukru (ok szklanki)
  • 0,5 kg truskawek

DEKORACJA LUKROWA

  • 1 białko
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • barwnik w proszku (u mnie fioletowy)

rabarbar i truskawki

BISZKOPT: Margarynę rozpuszczamy, odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywna pianę z cukrem, dodajemy pojedynczo żółtka, margarynę oraz wymieszne i przesiane mąki, miksując na małych obrotach. Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę biszkoptową, pieczemy w temp 170-180 stopni ok 30 minut. 

DŻEM: Rabarbar dokładnie umyć, zdjąć zewnętrzną warstwę (nitki), pokroić w krążki, posypać cukrem, odstawić na godzinkę. Natępnie podsmażyć w rondelku, rabarbar zacznie mięknąć.  Gotować całość na słabym ogniu, od czasu do czasu mieszając. (Dżem będzie gotowy gdy przeniesiona kropla ma zimny spodek będzie krzepnąć)

W czasie przygotowywania dżemu, truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na ćwiartki.

Do gotowego dżemu dodać truskawki, zamieszać delikatnie, odstawić do wystudzenia.

Biszkopt przekroić wzdłuż na pół, pierwszą część posmarować naszym dżemem, przykryć drugą częścią.

Dekoracja: białko roztrzepać, dopdawać powoli cukier puder cały czas mieszając - utworzy się gęsta masa. Rozdzielić ją na pół, jedną zostawić białą, do drugiej dodać barwnika w proszku. Udekorować ciasto wedle uznania. Odstawic na kilka godzin do lodówki.

Tak przygotowane ciasto pokroić w małą kosteczkę (aby spełniało rolę ciasteczek). Smakuje naprawdę rewelacyjnie!!! :)

rabarbar i truskawki 

poniedziałek, 09 maja 2011

Świetnie pasują do kawki....:) Szybkie w wykonaniu i naprawdę smaczne :)

 

Składniki:

  • 100g herbatników
  • 100g krakersów
  • 50g kokosu
  • 1 łyzka soku z cytryny
  • 125g margaryny Kasi
  • 3 łyżki cukru pudru
  • przyprawa do dań słodkich

Krakersy i herbatniki rozgnieść na proszek, wymieszać z kokosem, dodać rozpuszczoną margarynę z przyprawą i cukrem pudrem, sok z cytryny.

Formować kuleczki, ułożyć na bleszcze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp 160 stopni ok 15 minut, odstawic do wystygnięcia.

Kuleczki kokosowo cytrynowe

 

 

Smaczneblogi.pl

Przepisy na imprezę

Walentynki romantycznie kolacja

Jadalne prezenty



Liczba wyświetleń strony


Wszelkie prawa zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia i teksty są mojego autorstwa, jakiekolwiek ich kopiowanie bez mojej zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych)



Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Skopiuj CSS