Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Barszcz zabielany z wkładką

wedith

Dzisiaj przepis na podstawową wersję barszczu zabielanego. Można go podawać przecedzony z jajkiem gotowanym na twardo albo na bogato z kawałkami warzyw, ziemniaków lub\i fasolą. U mnie wersja na bogato z julienkami warzyw, ziemniakami i czerwona faso... więcej

Deser cappuccino i bezy z orzechami

wedith

Taka zimna porcja kawy w deserze. Do tego chrupiące, orzechowe bezy i kwaśna konfitura.... Cóż więcej chcieć do szczęścia? :) Bezy z orzechami 50 g białek 50 g cukru 100 g orzechów włoskich Orzechy posiekać. Ubić pianę z białek na sztywno, następnie... więcej

Wege burger z czarnej komosy z warzywami i fetą

wedith

Bardzo lubię kilka razy w tygodniu zjeść coś bezmięsnego. Moja szafka jest pełna wege zdobyczy bogatych w białko. Dzisiaj pierwszy raz wypróbowałam czarną komosę i jestem nią zachwycona! Takie burgery to świetna propozycja na wege obiad, dodatek fety... więcej

Lemoniada mango

wedith

Dzisiaj kolejna orzeźwiająca propozycja na lato! Wszystko zdrowe, świeże i nieco słodziutkie!   Składniki 1 dojrzałe mango 4 łyżki cukru trzcinowego (można mniej lub więcej) 1 litr wody 1 duża cytryna 2 gałązki świeżej mięty 2 gałązki świeżej me... więcej

Lemoniada z rozmarynem i imbirem

wedith

Piłam ostatnio lemoniadę z dodatkiem imbiru. Tak mi ten smak spasował, że stworzyłam swoją wersję :) Photo by husband :) Składniki: 1 litr wody 2 cytryny 4 plasterki świeżego imbiru 4 łyżki cukru trzcinowego (można więcej) 2 gałązki świeżego rozmaryn... więcej

Ciasto ucierane z serem i jagodami

wedith

Ojej, Czasem to tak dobre ciacho mi wychodzi, że aż ciężko się podzielić :) To ciasto to świetny pomysł aby owoce nie opadły. Ser dodaje wilgotności a migdały przyjemny smak! Oczywiście owoce można użyć dowolne - ja użyłam zmrożonych jagód. Źródło: m... więcej

Makaron z pieczoną papryką i fetą

wedith

Co powiecie na tak lekką i przyjemną propozycję obiadową? To jak makaron z serem, z lekko słodkawą, pieczoną papryką. Ja jestem zachwycona! :) Składniki: 300 g makaronu kokardki 3 papryki czerwone 2 ząbki czosnku łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka ... więcej

Kalafior w orientalnej skorupce

wedith

Nie sądziłam że taka mieszanka przypraw aż tak idealnie skomponuje się ze smakiem kalafiora. Polecam każdemu kto ma ochotę na urozmaicenie tego warzywa :) Kalafior świetnie nadaje się jako samodzielne danie, ale również jest idealnym dodatkiem do ryb... więcej

Klopsiki: sos koperkowy vs sos pomidorowy

wedith

W mojej kuchni na ringu stanęli: sos koperkowy vs sos pomidorowy :) Tak się składa że ja i mój mąż mamy czasem różne zachcianki, zdarza się więc wtedy, że spełniam obie gotując w dwóch garach :) Ja jestem fanką sosu koperkowego a mąż pomidorowego - a... więcej

Deser truskawkowy

wedith

Sezon na truskawki rozkwita pięknie. Dzisiaj propozycja na ciepłe dni, prosta, lekka i przyjemna!    Składniki (3 pucharki): 1 wafelek kokosowy w białej czekoladzie 150 g serka wiejskiego 1/4 szklanki śmietanki kokosowej (opcjonalnie j... więcej

Placek wykwintny z jabłkami

wedith

Ja wiem, że nie sezon na jabłka, ale dostałam od dziadków całą siatkę jabłek! Aż grzechem by było ich nie wykorzystać. Z większej części zrobiłam smażone jabłka, zapakowałam w słoiczek i czekają na odpowiednią chwilę :) Jabłka, które dostałam są tak ... więcej

Babeczki z kaszy jaglanej i szparagi w sosie

wedith

Tak bardzo zachciało mi się fasolki szparagowej, że jak na złość nigdzie nie mogłam je znaleźć. Ale na szczęście przemówiły do mnie świeżutkie, zieloniutkie szparagi :) Chciałam je podać na obiad, powstała więc kompozycja z babeczkami z kaszy jaglane... więcej

Pęczak z soczewicą i pieczarkami

wedith

Dzisiaj znowu propozycja wegetariańska :) Smaczna, sycąca i zdrowa! Zjedzona w ekspresowym tempie - kto spróbuje? :) Składniki: 0,5 szklanki kaszy pęczak 0,5 szklanki soczewicy (u mnie brązowa) 3 szklanki wrzątku 2 gałązki selera naciowego 350 g pie... więcej

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

wedith

Pieczenie od serca to nie tylko samo pieczenie czy przygotowanie. To także wybieranie składników, z których jest przygotowywana słodkość. Ja z ogromną miłością podchodzę do wszystkiego co zostało wyhodowane z rąk bliskich. I tak oto nadszedł czas na ... więcej

Beza z mascarpone i musem owocowym

wedith

Zainspirowana ostatnim wypadem na restaurantweek. Niesamowicie urzekł nas deser: beza, mascarpone i marakuja. Co prawda marakui nie zdobyłam ale wersja z kwaskowatymi owocami wyszła równie wspaniała! Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu (no może ... więcej

Pomidorowa z tagliatelle z warzyw

wedith

Któż nie lubi pomidorowej :) Mój mąż mógłby jeść ją codziennie, wypracowałam wersję, która przypadła do gustu nam obojgu :  wersja z pomidorami z puszki, czosnkiem i tymiankiem :) Jako urozmaicenie podam ją dzisiaj z tagliatelle z warzyw , polan... więcej

Babka słoneczna - cytrynowo imbirowa

wedith

To już druga babka która mi pięknie wyrasta i nie kończy się zakalcem :) Już samo przekrojenie jej sprawiło mi uśmiech na twarzy :) Żółciutka, pulchniutka ze słoneczną posypką :) Stąd nazwa "słoneczna" :) W oryginale babka nosi nazwę "zdrowotna". Dla... więcej

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci