Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Tarta orkiszowa z cukinią, kurkami i szwajcarskim serem

wedith

Najlepsze w letnim sezonie kurki i cukinia, do tego szwajcarskie sery. Całość skomponowana w pyszną tartę! Koniecznie wypróbuj!

Z #MyVictorinox siekałam, kroiłam, szalałam i się nie usiekałam ;)

Tarta orkiszowa z cukinią, kurkami i szwajcarskim serem 

Tarta orkiszowa z cukinią, kurkami i szwajcarskim serem

Tarta orkiszowa z cukinią, kurkami i szwajcarskim serem

Składniki:

CIASTO:

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
  • 150 g masła lub margaryny roślinnej
  • 1 jajko (s)
  • szczypta soli

Wszystkie składniki dokładnie posiekaj nożem lub rozdrobnij w malakserze, następnie szybko zagnieć i włóż do lodówki na godzinę.

Formę na tartę lub tortownicę o średnicy 23 cm posmaruj tłuszczem.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm, wyłóż dno formy i brzeg pozostaw na wysokości 4 cm. Nadmiar wykrój nożem.

Ciasto ponakłuwaj widelcem. Włóż do zamrażarki na 10 minut.

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Piecz ciasto 30 minut aż nabierze złotego koloru.

 FARSZ:

  • 100 g cukinii 
  • 200 g kurek
  • 3 cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 350 ml śmietanki 18%
  • 4 żołtka
  • sól, pieprz
  • 60 g sera Emmentaler
  • 60 g sera Gruyère

Cukinię pokrój w paseczki, kirki oczyść pędzelkiem (nie płucz), dymkę posiekaj, oddziel białą i zieloną część, czosnek drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj białą dymkę, czosnek, cukinię, smaż 3 minuty. Wyjmij na sitko, a na tej samej patelni podsmaż kurki 5 minut na mocnym ogniu. Dodaj do cukinii. Odstaw do wystudzenia, poprzez sitko pozbędziemy się nadmiaru wody.

Sery zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Połącz ze śmietanką, żółtkami, zieloną dymką. Przypraw solą, pieprzem, dodaj podsmażoną cukinię i kurki.

Na wypieczony spód nałóż farsz, zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz całość 40 minut (termoobieg). Masa powinna być po tym czasie ścięta. 

Gotową tartę wyjmij z piekarnika i odczekaj ok 10 minut. Po tym czasie zajadaj się ze smakiem :)

Smacznego!

Tarta orkiszowa z cukinią, kurkami i szwajcarskim serem

Zachowaj smak wakacji z Victorinox!

Mus czekoladowy amaretto z malinami >

< Obiad w 30 minut: Pęczak z grzybami i parmezanem


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • daga313

    Bajecznie wygląda, a jak musi smakować :)

  • wedith

    Dziękuję. Jest Pyszna!

  • mikimama

    Moje smaki!

  • wedith

    Moje też :)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci