Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Jagodzianki z extra niespodzianką!

wedith

Najpyszniejsze jagodzianki, bo domowe, bo świeżutkie, bo z niespodzianką w postaci sera. Nic tak nie sprawia przyjemności jak ciepłe, świeżutkie ciasto drożdżowe. Ja preferuję luźne ciasto drożdżowe, efekt końcowy bardzo zadowalający. Ciasto nie jest suche, twarde, tylko mięciutkie i puszyste!  Warto je przygotować! Wiem że są upały ale to idealne środowisko dla drożdży, rosną aż za dobrze ;)

Jagodzianki z extra niespodzianką! 

Jagodzianki z extra niespodzianką!

Składniki (14 drożdżówek):

ROZCZYN:

  • 25 g świeżych drożdży,
  • łyżka cukru,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka

Przygotować rozczyn: rozetrzeć cukier z pokruszonymi drożdżami, dodać mąkę wymieszać, następnie wlać ciepłe mleko, ponownie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotowy przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut.

CIASTO DROŻDŻOWE:

  • wyrośnięty rozczyn
  • 570 g mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 100 g masła,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100 g serka śmietankowego,
  • szczypta soli

OWOCE: 300 g jagód + 4 łyżeczki cukru

SER: 150 g serka śmietankowego, pół jajka, 4 łyżeczki cukru

LUKIER: 0,5 szklanki cukru pudru, 2 łyżki wody

W rondelku podgrzać mleko z dodatkiem masła, cukru wanilinowego i cukru, podgrzewać na wolnym ogniu tylko do rozpuszczenia składników, odstawić aby lekko przestygło.

Mąkę przesiać, zalać mlekiem, dodać wyrośnięty rozczyn, serek, miksować składniki do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów (ok 10-15 minut, ciasto jest dość luźne). Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na ok 1 h w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części.

Jagody wymieszać z cukrem. Serek śmietankowy wymieszać z połową jajka i cukrem.

Z ciasta formować placki (będzie potrzebna dodatkowo mąka), nałożyć po łyżce jagód i sera, zlepić brzegi, formując owalny kształt.

Drożdżówki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zalepioną częścią do dołu. Gotowe posmarować drugą połówką jajka.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, termoobieg.

Jagodzianki piec ok 15 minut, aż się pięknie zrumienią.

Przestudzone posmarować lukrem (cukier puder rozpuszczamy z odrobiną wody) SMACZNEGO!!! :) 

 Film z przygotowania - mam nadzieję że pomocny :)

 

Polecam również wersję z brzoskwinką

Drożdżówki z brzoskwinią  

Letni torcik z chia i owocami lasu >

< Kremowa zupa koperkowa. Na obierkach z serkiem topionym!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • daga313

    Uwielbiam jagodzianki!

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci