Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Muffinki rafaello

wedith

Pyszne , mięciutkie, delikatne z kokosem i migdałem na wierzchu. Na górę użyłam zamiast śmietanki ricotty - efekt zadowalający! Polecam!

IMG_20170615_123309 

IMG_20170615_123456

Inspiracja: Moje wypieki 

Sakładniki:

Muffinki (8 sztuk)

  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 jajka (L)
  • 80 g mąki pszennej
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka likieru kub syropu kokosowego 

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło z cukrem utrzeć mikserem, następnie dodawać po 1 jajku, cały czas miksować.

Wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i wiórki, dodać do masy i wymieszać tylko do połączenia składników. na koniec wmieszać likier lub syrop.

Masę wyłożyć do foremek silikonowych do 3/4 wysokości. Piec w 170 stopniach 25 minut.

 

Krem:

  • 250 g ricotty
  • 100 g białej czekolady
  • łyżka syropu kokosowego
  • wiórki kokosowe (8 łyżeczek)
  • sparzone i obrane migdały (ok 24 sztuki)

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, następnie stopniowo wlewać do ricotty, mieszać łyżką. Masę schłodzić w lodówce, następnie nałożyć na muffinki. Udekorować wiórkami kokosowymi oraz migdałami. 

Najlepiej smakują na świeżo, schłodzone w lodówce twardnieją ale po wyjęciu na pół godziny z lodówki miękną i smakują wybornie!

Kotleciki z kaszy jaglanej, botwinki i szpinaku >

< Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką. Bez ucierania i bez miksera!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • daga313

    Mmm... uwielbiam kokos. Muszą być pyszne :)

  • wedith

    Zapewniam że są pyszne! :)

  • gosik2.0

    Smacznie wyglądają :).

  • wedith

    Oj są smaczne ;)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci