Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Kotleciki z kaszy jaglanej, botwinki i szpinaku

wedith

Jeśli lubicie wegetariańskie obiady to mam dla Was pyszną propozycję! Na targach króluje szpinak i botwinka - ich połączenie to strzał w dziesiątkę.

 

Składniki:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • Pęczek szpinaku
  • Pęczek botwinki
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • Szczypta cayenne
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • Jajko i bułka tarta do panierki
  • Olej do smażenia

Kaszę jaglaną przelać zimną wodą a następnie wrzątkiem. Ugotować w 1,5 szklanki wrzątku pod koniec dodając sól.

Szpinak i botwinkę dokładnie umyć, drobno posiekać. Włożyć do miski, dodać wyciśnięty czosnek, sól , pieprz, cayenne i gorąca kaszę, wymieszać, przykryć talerzykiem, aby zielenina lekko zmiękła. Jak całość wystygnie dodać mąkę z ciecierzycy, wymieszać, uformować 8 kotlecików, obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor, następnie odsączyć na ręczniku papierowym.

Podawać z sosem jogurtowym. 

Placki z jarmużu >

< Muffinki rafaello


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci