Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką. Bez ucierania i bez miksera!

wedith

Znacie ciasto przygotowane metodą odmierzania składników z kubeczka po jogurcie? Jeśli nie to zachęcam do wypieku, nawet tych którzy rozpoczynają przygodę z pieczeniem :) Ciasto jest puchate, słodziutkie, nie trzeba ucierać i miksować, wystarczy miska i łyżka. Owoców możesz użyć dowolnych! Ja zrobiłam dwie wersje z porzeczką (miałam jeszcze zamrożoną z zeszłego lata) na mące pszennej, oraz drugą z miksem owoców letnich (morela, truskawka, porzeczka i rabarbar) z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Obie wersje wyszły pyszne i puchate! 

IMG_20170619_125925

 IMG_20170619_121617

IMG_20170623_1453471

InspiracjaKwestia smaku

Składniki (forma 23x23)

  • kubek jogurtu (180 g)
  • kubek oleju
  • kubek cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • skórka z połowy cytryny
  • 2 jajka (s)
  • 2 kubki mąki pszennej (lub 1 kubek mąki pszennej + 1 kubek mąki pełnoziarnistej)
  • łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1,5 kubka owoców
  • kruszonka: 40 g zimnego masła, 1/4 kubka cukru, pół kubka mąki

Do odmierzania składników użyj kubeczka po jogurcie.

Wymieszać składniki od jogurtu po jajka, następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.

Kruszonka: rękami rozgnieść składniki tak by powstały grubsze okruszki.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć masę, ułożyć owoce, na górę posypać kruszonkę (najlepiej zrobić takie większe grudki).

Piec w 180 stopniach, termoobieg 35-40 minut. Aż kruszonką będzie złocista.

UWAGA! Grozi zajadaniem jeszcze na ciepło ;)

Muffinki rafaello >

< Jaglanka a la sernik z owocami


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci