Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Truskawkowy deserniczek - czyli sernik na zimno z ricotty i jogurtu

wedith

Upalne dni, sezon truskawkowy, nie mogło się obyć w mojej kuchni bez serniczka na zimno. Przedstawiam Wam moją wersję truskawkową z ricottą i jogurtem na herbatnikowym spodzie. Jest PYSZNY! 

IMG_20170529_105040

 

Składniki:

SPÓD:

  • 150 g herbatników kakaowych
  • 50 g masła

Herbatniki drobno rozkruszyć, dodać roztopione masło, wymieszać. Wysypać na tortownicę o śr 18 cm i dobrze ugnieść. Odstawić do lodówki.

SERNIK:

  • 250 g ricotty
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • galaretka truskawkowa 75 g
  • 200 ml wrzątku
  • opcjonalnie 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 250 g truskawek

Ricottę wymieszać dokładnie z jogurtem, cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, przestudzić. Schłodzoną dodać do masy serowej. Wstawić do lodówki by zaczęła lekko tężeć.

Truskawki umyć, odciąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki.

Do tortownicy na ciasteczkowy spód wyłożyć masę, powkładać kawałki truskawek (nie mieszam ich aby nie stracić pastelowego koloru masy). Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. 

Całość udekorować truskawkami, wiórkami kokosowymi i pokruszonymi herbatnikami.

Smacznego!

Bezglutenowe ciasto migdałowo bananowe >

< Zapiekany makaron z kremem waniliowym i morelą


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • daga313

    Mmmm... ślinka cieknie na sam widok :)

  • judik1119

    Poproszę kawałeczek tego sernika :)

  • wedith

    Z przyjemnością bym dała ;)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci