Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Bezglutenowe ciasto migdałowo bananowe

wedith

Pyszne, wilgotne, zdrowe ciasto bezglutenowe! Idealnie z lekko schłodzonym jogurtem naturalnym lub domowymi lodami. 

Tak się składa że nie tylko idealne dania wychodzą ze "sprzątania lodówki", ale również ze sprzątania półki z ziarnami i bakaliami ;)
IMG_20170501_144944Składniki:

  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 4 dojrzałe banany
  • 50 g roztopionego masła
  • 0,5 szklanki ksylitolu (może być zwykły cukier, można również pominąć)
  • aromat waniliowy
  • 1 szklanka bakalii i ziaren (u mnie rodzynki,żurawina, daktyle, sezam, kokos)

Banany obrać, rozgnieść dokładnie widelcem, dodać jajko, masło, ksylitol, aromat waniliowy, dobrze wymieszać trzepaczką. Dodać wymieszane składniki suche: migdały, mąka kokosowa, soda, delikatnie wmieszać, na koniec dodając bakalie.  Formę 23 x 23 cm posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę. Piec 175 stopni , termoobieg, 30 minut.

Ciasto podawać z lekko słodzonym jogurtem naturalnym. Smacznego!

Jednogarnkowe: Maślany bulgur z kurczakiem i szpragami >

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci