Mazurek migdałowy z żurawiną i czekoladą
wedith
Kochani, pomimo nawału nowych obowiązków (macierzyńskich) udało mi się przygotować jeden wypiek na święta. Nieco rustykalny, ale pełen smaku dzięki "pijanej" żurawinie i mocy migdałów. Dzielę się przepisem z Wami. Polecam nie tylko na święta.
Życzę Wam Wspaniałych, Spokojnych Świąt Wielkanocnych! My spędzimy je pierwszy raz we trójkę. Mam nadzieję, że każdy z Was znajdzie w tych pięknych dniach tyle szczęścia co my!
Składniki:
CIASTO:
- 100 g migdałów bez skórki (mogą być płatki migdałowe)
- 200 g jasnej mąki orkiszowej typ 630 (może być mąka pszenna)
- 150 g masła
- 70 g ksylitolu (może być zwykły cukier)
- 1 jajko (s)
Migdały zmielić liub rozdrobnić w malakserze. Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie z ciasta uformować koło o śr ok 23-25 cm, zawinąć brzegi, ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę. Piec w 175 stopniach 35 minut, aż ciasto będzie zrumienione. Ostudzić.
Żurawina:
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 ml miodu pitnego lub innego alkoholu
- łyżka syropu lub aromatu waniliowego
Żurawinę zaparzyć we wrzątku przez 5 minut, następnie odsączyć, dodać miodu pitnego i wanilię, odstawić, najlepiej na noc.
Czekolada:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g śmietanki 30%
Śmietankę doprowadzić do wrzenia, dodać drobno posiekaną czekoladę, odczekać minutę, następnie całość zamieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Na upieczone ciasto nałożyć żurawinę, rozsmarować czekoladę, udekorować migdałami i żurawiną. Smacznego!