Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Jednogarnkowe: Maślany bulgur z kurczakiem i szpragami

wedith

Sezon na szparagi się zbliża, podsuwam Wam więc pomysł na jednogarnkowe danie. Kasza bulgur, kurczak i zielone szparagi, wszystko otulone maślanym sosem..Pycha!

Maślany bulgur z kurczakiem i szparagami 

Składniki:

  • 300 g kaszy bulgur
  • 500 ml wrzątku
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 500 g zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 1 duża marchew
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 70 g masła

Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym.

Cebulę i marchew obrać drobno pokroić.

Szparagi: oderwać końcówki, pokroić na mniejsze kawałki.

W głębokim rondlu rozgrzać olej usmażyć kurczaka na złoty kolor. Wyjąć na talerzyk. W tym samym rondlu podsmażyć cebulę i marchew, dodać bulgur, zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać kurczaka, szparagi, masło, przyprawić, wymieszać, gotować pod przykryciem jeszcze 3 minuty. 

P.S. Jeśli lubicie mniej chrupiące szparagi, pozostawcie danie pod przykryciem kilka minut , do uzyskania odpowiedniej formy.

Smacznego!

Mazurek migdałowy z żurawiną i czekoladą >

< Bezglutenowe ciasto migdałowo bananowe


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci