Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę!
wedith
Nie jestem pewna czy tort można nazwać lekkim, bo w końcu to tort, ale dzięki delikatnej masie jogurtowej z dodatkiem śmietanki kokosowej i owoców, deser wyszedł niezwykle delikatny, puszysty no i smaczny. Ale to musisz ocenić sam ;)
Składniki:
BISZKOPT:
- 5 jajek
- 0,75 szklanki cukru
- 0,75 szklanki mąki
- 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
- odrobina zielonego barwnika (opcjonalnie)
Białka ubić na sztywną pianę, następnie nadal miksując dodawać stopniowo cukier potem żółtka i odrobinę barwnika. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki - nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy (23 max 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.
MASA:
- 500 g śmietanki kokosowej (u mnie z dwóch puszek mleczka kokosowego)
- 400 g jogurtu greckiego
- 180 g jogurtu naturalnego
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku + 1/4 szklanki wrzątku
- 6 łyżek cukru pudru (można więcej)
- opakowanie cukru z wanilią
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem z wanilią, następnie dodać jogurty, połączyć. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dodać kilka łyżek ubitej śmietanki z jogurtem, wymieszać i wlać do całej masy, zmiksować. Masę odstawić do lodówki aby zaczęła tężeć (uwaga trzeba pilnować).
DODATKI:
- poncz: pół szklanki wody, sok z 1 limonki (można dodać likieru kokosowego lub innego alkoholu)
- owoce: u mnie 150 g borówki amerykańskiej, 300 g rozmrożonych wiśni
- 80 g czekolady gorzkiej, posiekanej
UŁOŻENIE TORU
- Pierwszy blat ułożyć w tortownicy,
- Nasączyć połową ponczu,
- Nałożyć kilka łyżek masy,
- Ułożyć wiśnie,
- Przykryć masą (powinno nam ubyć połowę masy)
- Przykryć drugim blatem
- Nasączyć resztą ponczu,
- Nałożyć kilka łyżek masy,
- Ułożyć jagody
- Przykryć resztą masy
- Posypać czekoladą
Tort chłodzić w lodówce przez całą noc. Później zajadać!
Daj znać czy tort przypadł Ci do gustu, a może masz jakieś inne sposoby na "fit" torty? Chętnie je poznam!