Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Bezglutenowe ciasto bananowe

wedith

Idąc śladem bezglutenowych słodkości, przygotowałam ciasto bananowe z kawałkami czekolady na mące owsianej. Pyszne, słodziutkie, z odrobiną grzeszku na górze. 

Ciasto wyszło niskie (taki był zamiar, by nie zjeść za dużo ;), ale jeśli chcecie wyższe przygotujcie z podwójnej porcji składników na tą blaszkę. 

Bezglutenowe ciasto bananowe 

Składniki:

  • 50 g masła
  • 35 g ksylitolu
  • 1 jajko
  • 1,5 dojrzałego banana (ok 160 g po obraniu)
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 130 g mąki owsianej bezglutenowej
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 50 g czekolady gorzkiej 70% kakao

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć z cukrem, dodawać po kolei jajko, dobrze rozgnieciony na papkę banan, jogurt. Na koniec wsypać składniki suche: mąkę, sodę, przyprawy, pokrojoną w drobne kawałki czekoladę, miksować tylko do połączenia składników.

Ciasto wyłożyć na blaszkę 23x23cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 175 stopniach , termoobieg 35 minut.

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem albo jak u mnie polać kokosową polewą karmelową.

Polewa kokosowo karmelowa:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • śmietanka kokosowa z 400 gramowej puszki mleczka kokosowego (powinno być min pół szklanki)
  • 50 g masła
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Do rondelka wsypać cukier, wlać 2 łyżki wody, gotować na mocnym ogniu do momentu uzyskania karmelowego koloru (nie mieszać). Gotowy zdjąć z ognia, dodać śmietankę i masło, energicznie wymieszać i ponownie wstawić na ogień, podgrzewać aż karmel całkowicie się rozpuści. Sos karmelowy przestudzić, jak lekko zgęstnieje polać ciasto, posypać wiórkami kokosowymi.

Bezglutenowe ciasto bananowe

Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską >

< 3 najlepsze zielone koktajle


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci