Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Zupa brokułowa z serkiem topionym i pestkami dyni

wedith

A na obiad proponuję.... Pyszną, sycącą zupę brokułową zagęszczoną serkiem topionym. Wystarczy naprawdę niewiele składników by stworzyć coś smacznego :)

Jeśli nie jesteście zwolennikami małych grzeszków typu serek topiony, można zupę zagęścić śmietanką ;) Ale brokuł i serek to fajne połączenie :)

Zupa brokułowa z serkiem topionym i pestkami dyni

Składniki:

  • 1 szklanka posiekanej włoszczyzny (u mnie marchew, pietruszka, seler)
  • 1 średni ziemniak
  • 1 brokuł (może być opakowanie mrożonego)
  • 100 g serka topionego
  • 1 l wody lub bulionu
  • sól, pieprz
  • garść pestek dyni
  • 2 łyżki oleju

Włoszczyznę pokroić na drobne kawałki, ziemniaka w kosteczkę, brokuł podzielić na mniejsze różyczki.

W garnku rozgrzać olej, podsmażyć włoszczyznę i ziemniaki. Jak zaczną się rumienić dodać serek topiony, podgrzewać aż ser zacznie się topić. Całość zalać gorącą wodą lub gorącym bulionem, gotować ok 20 minut. Po tym czasie dodać brokuł, przyprawić solą, pieprzem, gotować do ulubionej postaci brokuła.

Gotową zupę przed podaniem posypać pestkami dyni, można dodać kleks śmietany.

Zupę można również zblendować, ja wolę taką chrupiącą wersję.

Smacznego!

Kokosowe ciasteczka bezglutenowe >

< Pasztet jajeczny z brokułem


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (11)

Dodaj komentarz
  • Gość: [candida_albicans] *.banetele-cust.com

    Blog jak i sam post niezly...dodaje do ulubionych.

  • wedith

    Dziękuję ;)

  • Gość: [rafal] *.ipv4.supernova.orange.pl

    dobry przepis

  • wedith

    Dziękuję :)

  • Gość: [Lady laura.] *.dynamic.jazztel.es

    Takiej nie jadłam,a wygląda super.

  • Gość *.internetdsl.tpnet.pl

    Można zrobić tak samo z kalafiorem? albo np z z kalafiorem i brokułem?

  • wedith

    Jak najbardziej! Każde warzywo dozwolone :)

  • Gość: [Iza - Kobieca Strona Mamy] *.leon.com.pl

    Nie pomyślałabym, żeby dodać serka topionego! zrobię to następnym razem, na pewno będzie to ciekawy smak :)

  • wedith

    Zapewniam że warto! :)

  • Gość: [Kasia] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Wygląda pysznie! :)

  • wedith

    Dziękuję! Smakuje równie wspaniale ;)

Dodaj komentarz

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci