Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Pieczony udziec z indyka

wedith

Pyszne, soczyste mięsko piekłam bez skóry i kości, dzięki czemu udziec świetnie sprawdzi się podany na gorąco z sosem własnym albo na zimno jako dodatek do kanapki. Pracy niewiele, bo większość sama się robi w piekarniku, a radości i smaku mnóstwo! Polecam!

Pieczony udziec z indyka 

Składniki:

  • 2 udźce z indyka (u mnie ok 2 x 750 g z kością)
  • 2 czerwone cebule
  • 1 marchewka
  • 5 łyżek oleju
  • po łyżeczce : sól, pieprz, czosnek w proszku, tymianek suszony,
  • 2-3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 listki laurowe

 

Udziec obrać ze skóry i kości, umyć, osuszyć, natrzeć mieszanką przypraw, odstawić na 2h do lodówki.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, obsmażyć mięso z dwóch stron, następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Cebulę pokroić w piórka, marchew w talarki, ułożyć w naczyniu wokół mięsa, dodać listki laurowe, polać 3 łyżkami oleju.

Piec w rozgrzanym piekarniku przez pierwsze 20 minut w temperaturze 220 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec 2 godziny. Gotowe mięso wyjąć, a do powstałego sosu z cebulką dolać ok szklankę wody lub bulionu i zmiksować blenderem.

Mięsko wyszło delikatne, mięciutkie, wręcz się rozpada!

Moja propozycja podania : tagliatelle z zieloną fasolką. Bardzo Nam smakowało :)

Pieczony udziec z indyka

 

Polecam również:

Schab duszony z cebulką    Schab duszony z cebulką

Bananowe mini pączki orkiszowe >

< Zdrowe ciasto czekoladowe z malinami - bez jajek


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci