Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Golonka z indyka

wedith

Ostatnio prezentowałam Wam pyszny udziec z indyka z makaronem i zieloną fasolką, dzisiaj przedstawiam "golonkę" indyczą, długo pieczoną, aromatyczną, kruchą. Danie podałam z ziemniakami i zielonymi warzywami. Choć do mięsa indyczego nigdy nie miałam zapału (w sumie nie wiem dlaczego) tak teraz mam cały zapas do gotowania :)

Golonka z indyka

Golonka z indyka

Składniki:

  • 2 golonki indycze
  • płaska łyżeczka: soli, pieprzu, tymianku suszonego, czosnku w proszku
  • 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • szczypta cayenne w proszku
  • 3 listki laurowe
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju
  • dodatki : ziemniaki, zielone warzywa ugotowane na parze z dodatkiem oliwy i soku z cytryny

Golonki umyć , osuszyć, natrzeć przyprawami, odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, polać olejem, dodać listki laurowe i posiekaną w piórka cebulę. Piec w 180 stopniach , termoobieg, 1h 45 minut do max 2 h.

Upieczone golonki wyjąć a powstały sos zblendować z cebulką - polać danie.

Smacznego!

Polecam również:

Pieczony udziec z indyka    Pieczony udziec z indyka

 Schab duszony z cebulką     Schab duszony z cebulką

Chleb migdałowo marchewkowy z pestkami dyni >

< Pączki zestawienie przepisów + Pancake Day :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • mikimama

    Bardzo apetyczne mięsko!

  • wedith

    Dziękuję, koniecznie trzeba wypróbować :)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci