Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską

wedith

Zauroczona propozycją koleżanki na tzw gołąbki bez zawijania musiałam je przygotować! Wychodzi ich naprawdę dużo, chwila pracy, a mamy obiad na przynajmniej 2 dni!

Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską

Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską 

Składniki (ok 16 sztuk):

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki)
  • 1 małą/średnia kapusta pekińska
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • pół szklanki kaszy manny
  • pół szklanki ryżu
  • 2 jajka
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 3-4 ząbki czosnku polskiego
  • przyprawy wg smaku, u mnie obficie: papryka słodka, cayenne, oregano, kminek mielony
  • olej do smażenia gołąbków
  • SOS: 2 puszki pomidorów, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 łyżka oregano, sól, pieprz, łyżeczka cukru, szklanka wody

Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju.

Kapustę pekińską drobno posiekać.

Połączyć dokładnie mięso, kapustę, cebulę, mannę, ryż, jajka, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki.

Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki.

Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką.

Smacznego! 

Bezglutenowe brownie z solonym karmelem >

< Bezglutenowe ciasto bananowe


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • daga313

    Właśnie podobne jadłam na obiad :) Pycha

  • wedith

    Że też wcześniej ich nie próbowałam :)

  • rain1drop

    To świetny pomysł, ja robię tego typu nie-zawijańce w tradycyjnym gołąbkowym sosie z siekaną kapustą. O ile mniej pracy,a smak ten sam :)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci