Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Chleb migdałowo marchewkowy z pestkami dyni

wedith

Ależ smakowity chlebek upiekłam! Lekko słodkawy, z chrupiącymi płatkami orkiszowymi i pestkami dyni. Idealny z dodatkiem masła i miodu, masła orzechowego, czekoladowego lub białego serka i ulubionej konfitury... 

Chleb migdałowo marchewkowy z pestkami dyni

Składniki:

  • 150 g marchewki + 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 250 g jasnej mąki orkiszowej typ 630 (może być pszenna )
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżki płatków orkiszowych (mogą być owsiane, żytnie)
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 4 g suszonych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 małe jajko (S)
  • 1/4 szklanki ciepłej wody

Marchew obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, skropić sokiem z cytryny.

Mąkę, migdały, płatki orkiszowe, pestki dyni, drożdże, sól wymieszać szpatułką. Dodać pozostałe składniki (bez marchewki), połączyć mikserem. Na koniec w dwóch turach dodać marchewkę, dokładnie wmieszać mikserem. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut.

Wyrośnięte ciasto ponownie zmiksować, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem lub silikonowej formie na pieczywo. Pozostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut.

Piec w 190 stopniach termoobieg ok 45 minut, aż góra będzie zrumieniona. Gotowe wystudzić na kratce. 

 

 

Zdrowe ciasto czekoladowe z malinami - bez jajek >

< Golonka z indyka


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci