Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Bezglutenowe brownie z solonym karmelem

wedith

Zdrowe, odchudzone i bezglutenowe brownie. A jako grzeszek solony karmel na śmietance kokosowej. Oczywiście można karmel pominąć i zajadać ciasto np z domowymi jogurtowymi lodami bananowymi lub malinowymi:)

Bezglutenowe brownie z solonym karmelem

Bezglutenowe brownie z solonym karmelem

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g czekolady gorzkiej 70% kakao
  • 200 g masła
  • 6 jajek
  • 150 g ksylitolu
  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej

Czekoladę i masło rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, lekko przestudzić.

Jajka i ksylitol zmiksować do puszystości, dodać mąkę i stopniowo wlewać mieszankę czekoladową cały czas miksując.

Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wymiary 32 x 20 cm (nie większa, ale może być mniejsza). Piec w 175 stopniach, termoobieg 20-25 minut. Im krócej tym ciasto bardziej wilgotne.

P.S. Oczywiście kochani ksylitol możecie zastąpić innym cukrem, mąkę bezglutenową na mąkę owsianą, czekoladę proponuję zostawić min 65% kakao. Śmietankę kokosową w polewie można zastąpić zwykłą śmietanką.

Solony karmel:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • śmietanka kokosowa z 400 gramowej puszki mleczka kokosowego (powinno być min pół szklanki) 
  • 50 g masła
  • sól morska gruboziarnista
  • opcjonalnie płatki migdałów

Do rondelka wsypać cukier, wlać 2 łyżki wody, gotować na mocnym ogniu do momentu uzyskania karmelowego koloru (nie mieszać). Gotowy zdjąć z ognia, dodać śmietankę i masło, energicznie wymieszać i ponownie wstawić na ogień, podgrzewać aż karmel całkowicie się rozpuści. Sos karmelowy przestudzić, jak lekko zgęstnieje polać ciasto, posypać solą gruboziarnistą.

Smacznego!

< Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Sylwia z Młoda mama pisze] *.opera-mini.net

    Połączenie brzmi ciekawie.

  • wedith

    Zapewniam, że jest pyszne! :)

  • Gość: [Marcin] *.dynamic.chello.pl

    Polecam wyrobić podobnie jak biszkopt, tzn. ubite oddzielnie białka z solą dodać na samym końcu i wymieszać delikatnie łyżką z pozostałymi składnikami. Dodatkowo można ksylitol zastąpić erytrytolem, a mąkę owsianą kokosową. Tym sposobem zaoszczędzimy na słodziku, gdyż mąka kokosowa sama w sobie jest słodkawa.

  • wedith

    Myślę że spróbuję Twoją wersję :)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci