Tatar z awokado, pęczakiem i nutą pomidorów
wedith
Zainspirowana ostatnią kolacją w restauracji, postanowiłam zrobić swoją wersję przystawki którą jadłam.
Smak wspaniały i zdrowe danie zapewnione :)
Składniki:
- 100 g kaszy pęczak
- 300 ml wrzątku
- sól, pieprz
- mała czerwona cebula
- 1 dojrzałe awokado
- cebulka dymka zielona część
- kilka listków zielonej pietruszki lub kolendry
- 50 g oliwek
- 2 dojrzałe pomidory
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- SOS: 5 łyżek oliwy z oliwek, płaska łyżeczka musztardy, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól, pieprz
- DODATKI: grzanki z ciemnego pieczywa, pomidorki koktajlowe
Składniki na sos umieścić w słoiczku, dokładnie wymieszać.
Pęczak zalać wrzątkiem z odrobiną soli gotować ok 35 minut - do całkowitego wchłonięcia płynu. Wystudzić.
Czerwoną cebulę, oliwki, zieleninę i dymkę pokroić w drobną kosteczkę, skropić sokiem z cytryny odstawić na 10 minut do lodówki.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w drobną kosteczkę.
Jak kasza ostygnie, obrać i pokroić w drobną kosteczkę awokado, dodać do kaszy razem z mieszanką z cebuli i sosem, wymieszać.
Na talerz nałożyć pęczak, na górę pomidorki, skropić oliwą, posypać pieprzem, podawać z grzanką.
Danie idealne na przystawkę, kolację czy do pracy. Polecam!
Smacznego!
