Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Tatar z awokado, pęczakiem i nutą pomidorów

wedith

Zainspirowana ostatnią kolacją w restauracji, postanowiłam zrobić swoją wersję przystawki którą jadłam. 

Smak wspaniały i zdrowe danie zapewnione :)

Tatar z awokado, pęczakiem i nutą pomidorów 

 Składniki:

  • 100 g kaszy pęczak
  • 300 ml wrzątku
  • sól, pieprz
  • mała czerwona cebula
  • 1 dojrzałe awokado
  • cebulka dymka zielona część
  • kilka listków zielonej pietruszki lub kolendry
  • 50 g oliwek
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • SOS: 5 łyżek oliwy z oliwek, płaska łyżeczka musztardy, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól, pieprz
  • DODATKI: grzanki z ciemnego pieczywa, pomidorki koktajlowe

Składniki na sos umieścić w słoiczku, dokładnie wymieszać.

Pęczak zalać wrzątkiem z odrobiną soli gotować ok 35 minut - do całkowitego wchłonięcia płynu. Wystudzić.

Czerwoną cebulę, oliwki, zieleninę i dymkę pokroić w drobną kosteczkę, skropić sokiem z cytryny odstawić na 10 minut do lodówki.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w drobną kosteczkę.

Jak kasza ostygnie, obrać i pokroić w drobną kosteczkę awokado, dodać do kaszy razem z mieszanką z cebuli i sosem, wymieszać. 

Na talerz nałożyć pęczak, na górę pomidorki, skropić oliwą, posypać pieprzem, podawać z grzanką.

Danie idealne na przystawkę, kolację czy do pracy. Polecam!

Smacznego!

Tatar z awokado, pęczakiem i nutą pomidorów

 

Z wizytą w Margerita Restaurant & Pizza Bielsko Biała >

< Muffinki bez mąki - z kakao i malinami


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci