Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Świąteczne ciasto: kokos mak orzechy i żurawina

wedith

Za każdym razem gdy zbliżają się Święta wspominam dzieciństwo. Ten zapach unoszący się w kuchni: grzyby na uszka, jarzyny na sałatkę, orzechy na ciasteczka, mak na ciasto, ten harmider, ubieranie choinki... Od zawsze dziecka miałam Swoje zadania: pomoc w ubieraniu choinki, krojenie warzyw do sałatki, lepienie uszek i wylepianie ciasteczek. Dziś mieszkam już sama i nadal wykonuję powierzone mi zadania ale już u siebie :) 

U mnie w rodzinnym domu każdemu aż uszy się trzęsą na widok makowca zawijanego. Tata zażyczył sobie w tym roku podwójną porcję! Co roku schodzi jako pierwszy:)

Na stole królują również ciasteczka orzechowe... Nawet jeśli teraz robię je sama to przypomina mi się wspólne przygotowywanie ciasteczek a potem zajadanie gdy nikt nie widzi ;)

A co jeśli połączyć mak i orzechy w jedno pyszne ciasto? To idealne świąteczne zestawienie, przypomina mi zapachy z dzieciństwa.

Nie wyobrażam sobie Świąt bez przygotowania wypieków dla mojej rodziny. Tak też będzie w tym roku. Radość rodziny jest dla mnie najcenniejsza :)

A jak u Was z wypiekami? Co planujecie? Podzielcie się pomysłami :)

P.S. Opinia męża: "Ostatnio pytałaś jakie ciasta lubię najbardziej...." zajada kęsa i mówi "no właśnie takie! "  :)

 Świąteczne ciasto: kokos mak orzechy i żurawina

Świąteczne ciasto: kokos mak orzechy i żurawina

Składniki:

BISZKOPT:

  • 4 białka
  • 2 żółtka (pozostałe żółtka można użyć do kruchych ciasteczek :)
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • szczypta soli
  • 75 g maku
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym,dokładnie ubić, pod koniec dodawać po jednym żółtku. Mak, wiórki kokosowe, orzechy i proszek od pieczenia wymieszać, dodać do ubitej masy z białek, delikatnie wmieszać szpatułką. Blaszkę 23x23cm posmarować masłem wyłożyć dno papierem do pieczenia, nałożyć masę, piec w rozgrzanym piekarniku w 175 stopniach 25-30 minut.

Gotowy biszkopt podzielić na dwa blaty. Pierwszy (dolny) ułożyć w blaszce.

KISIEL ŻURAWINOWY

  • 70 g suszonej żurawiny
  • 0,75 szklanki wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Żurawinę gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru i imbiru ok 20 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Gotować aż masa zgęstnieje. Lekko przestudzić, posmarować dolny blat ciasta.

MASA:

  • 400 g mleczka kokosowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 ml likieru kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej (150 g jeśli chcemy bardziej sztywną kostkę)

Mleczko kokosowe zagotować z cukrem, cukrem waniliowym. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody, gotować aż masa zgęstnieje. Na koniec dodać likier, wymieszać i wystudzić.

Masło utrzeć na puszysty krem, następnie stopniowo dodawać wystudzoną masę budyniową. 3/4 gotowego kremu wyłożyć na kisiel żurawinowy, przykryć drugim blatem biszkoptu, górę posmarować pozostałą częścią masy.

DEKORACJA: 

  • kolorowa posypka 

Foremkę w kształcie gwiazdki przykładać na ciasto, do środka wsypywać posypkę, lekko wgnieść. Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej na całą noc.

Sernik z orzechami >

< Kawa zbożowa z syropem z ziela angielskiego


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość: [dawnyprezes] *.static.chello.pl

    Przeczytałem przepis i to się kupy i zdrowego rozsądku nie trzyma !. Skoro mamy dwie różne masy, to ciasto należy podzielić na trzy części !. A tego nie ma w opisie ! Kulinarnie wiele rzeczy się nie zgadza.

  • wedith

    Hmmm.... Mamy 2 blaty, kisiel żurawinowy i masę kokosową. Na pierwszy blat nakładamy kisiel i większą część masy kokosowej, przykrywamy drugim blatem i na samą górę dajemy resztę masy kokosowej. Zabrakło w opisie informacji żeby biszkopt podzielić na dwa blaty. Przestudiuję jeszcze raz opis przygotowania.

  • wedith

    I nie trzeba dzielić na 3 blaty jeśli kisiel i masa kokosowa idzie na jeden poziom razem. Chyba że coś mi umyka...

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci