Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Sernik z orzechami

wedith

Święta u mnie nie mogą się obyć bez sernika, piernika i maku.  Dzisiaj wpis pierwszy :)

Od dziecka aż do dzisiaj wspominam pyszny świąteczny sernik z polewą czekoladową. 

A jak to wyglądało?:

30 lat temu - nic nie pamiętam ;)

25 lat temu - uchylone okno (to był Święty Mikołaj), prezent, sernik z polewą czekoladową

20 lat temu - prezenty, karp, sernik z polewą czekoladową

15 lat temu - karp, sernik z polewą czekoladową

10 lat temu - karp, sernik z polewą czekoladową

.....

I tak jest do dzisiaj : więc chyba rozumiecie skąd ta radość do sernika - prezenty poszły w odstawkę;) Dzięki takim wspomnieniom przygotowywanie świątecznych wypieków staje się cudownym doznaniem.

P.S. Mąż powiedział - jak nie przepadam za sernikami to ten jest PYSZNY! A to już w ogóle najlepsza nagroda :)

Sernik z orzechami

Sernik orzechowy

Składniki:

SPÓD:

  • 60 g ciasteczek czekoladowych
  • 25 g masła
  • 15 g orzechów włoskich
  • 15 g orzechów laskowych

Masło roztopić. Orzechy podprażyć na suchej patelni, następnie zmiksować  z ciasteczkami w malakserze na proszek. Na koniec dodać masło, wymieszać - powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku.

Okrągłą tortownicę (śr. 18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia - samo dno. Nałożyć spód orzechowy i dokładnie dociskając rozprowadzić po całym dnie. Włożyć do lodówki.

MASA SEROWA:

  • 2 małe jajka (S)
  • 1/3 szklanki szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 40 ml syropu orzechowego 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 kg twarogu dwukrotnie mielonego

Wszystkie składniki oprócz sera dokładnie wymieszać szpatułką (nie mikserem aby nie napowietrzyć sernika). Następnie dodać ser, dokładnie wmieszać. Masę wylać na schłodzony spód, wyrównać, piec w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem ok 80 minut. Sernik wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez całą noc.

POLEWA CZEKOLADOWA:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła
  • 20 g  mieszanki orzechów włoskie, arachidowe

Czekoladę rozpuścić z masłem, lekko przestudzić, posmarować cienko boki sernika, posypać posiekanymi orzechami zmieszaną z posypką arachidową. Na górę wyłożyć pozostałą masę czekoladową. Odstawić do lodówki.

DEKORACJA:

  • 3 kosteczki czekolady
  • kolorowe mini piegi 

Czekoladę rozpuścić, za pomocą strzykawki lub worka cukierniczego uformować na papierze choinki, gwiazdki (można użyć foremek), od razu ułożyć mini piegi, chłodzić w lodówce aż czekolada stwardnieje. Gotowe ułożyć na serniku.

Krokieciki ryżowe z selerem >

< Świąteczne ciasto: kokos mak orzechy i żurawina


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci