Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Kawa zbożowa z syropem z ziela angielskiego

wedith

Zbożowa kawa, do tego pyszny domowy syrop z ziela angielskiego a jako dodatek kleks bitej śmietanki i ciasteczko korzenne. Jak Wam pasuje taki poranek albo popołudniowa sjesta? Mnie nic więcej do szczęścia nie trzeba :)

 Inka z syropem z ziela angielskiego

Syrop z ziela angielskiego:

  • szklanka cukru trzcinowego
  • szklanka wody
  • 3 łyżki ziela angielskiego

Ziele rozbić w moździerzu, wymieszać w rondelku z wodą i cukrem, gotować na małym ogniu aż płyn zmniejszy objętość o połowę. Gotowy syrop przelać do słoiczka.

Kawa:

  • 2 łyżeczki kawy zbożowej
  • 2-3 łyżeczki syropu z ziela angielskiego
  • 2 łyżki domowej bitej śmietanki
  • 2-3 ciasteczka korzenne (na posypkę i do zajadania przy kawie :))

Do szklaneczki wsypać kawę, zalać wrzątkiem do 3/4 wysokości, dodać syrop z ziela. Na górę ułożyć kleksy bitej śmietany posypać okruszkami ciasteczka.

Świąteczne ciasto: kokos mak orzechy i żurawina >

< Kawa zbożowa bananowa


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • mikimama

    Bardzo intrygujące połączenie!

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci