Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Kawa zbożowa bananowa

wedith

Taki poranek to ja mogę mieć codziennie! Mocna porcja energii na cały dzień :) To jak? Kto lubi kawę zbożową? :)

Inka bananowa

 

Składniki (2 porcje):

  • 1 szklanka mleka
  • 1 mały banan
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (można więcej)
  • 4 łyżeczki kawy zbożowej
  • pół szklanki wrzątku
  • Karmelizowane banany: banan, 3 łyżeczki cukru, łyżeczka soku z cytryny

Karmelizowane banany: cukier rozpuścić w rondelku (nie mieszać), jak zacznie brązowieć dodać pokrojonego w plasterki banana, dodać sok z cytryny, podsmażyć chwilkę z obu stron, wyłożyć na talerzyk. Jak ostygną nabić na patyczek.

Mleko dokładnie zmiksować z bananem i cukrem trzcinowym. Do szklaneczek wsypać kawę zbożową, zalać wrzątkiem do połowy. Na wierzch łyżką nałożyć mleko bananowe, na szklaneczki ułożyć patyczki z bananami.

Banany można wrzucić do napoju, wymieszać (kawa będzie słodsza), albo wyjadać wprost z patyczka :) Ot taka przyjemność :)

Smacznego!

 

 

Kawa zbożowa z syropem z ziela angielskiego >

< Zimowy koktajl


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci