Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Biszkopt z masą kokosową

wedith

Mam dla Was propozycję na weekend, co prawda nie jest jesienna ale tak smaczna że warta przygotowania o każdej porze roku :) 

Biszkopt z masą kokosową

Składniki:

BISZKOPT:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki 
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, następnie nadal miksując dodawać stopniowo cukier oraz żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki - nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do formy kwadratowej (23x23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia.

Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.

MASA:

  • 0,5 l mleka
  • 0,75 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cukru z wanilią
  • opakowanie budyniu bez cukru (40 g) + 0,25 szklanki mleka
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • konfitura z czarnej porzeczki (lub inna kwaskowata)

Mleko zagotować z wiórkami kokosowymi, cukrem i cukrem z wanilią. W 0,25 szklanki mleka rozpuścić budyń, wlać do masy kokosowej, podgrzewać aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie stopniowo dodawać budyń kokosowy.

PONCZ:

  • woda z cytryną (opcjonalnie z malibu)

Spód biszkoptu nasączyć ponczem, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, wyłożyć większą część masy kokosowej, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć, posmarować pozostałą masą kokosową.

POSYPKA:

  • 3 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki wiórków kokosowych

Cukier i wiórki umieścić na patelni podgrzewać cały czas mieszając aż cukier się stopi i całość nabierze złotego koloru. Posypkę wyłożyć na górę ciasta.

Schodzić w lodówce najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Biszkopt z masą kokosową

Filmik z przygotowania:

 

Naleśniki z twarożkiem i owocami w syropie >

< Mocno czekoladowe ciasto dyniowe


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (11)

Dodaj komentarz
  • Gość: [lena] *.dynamic.mm.pl

    wspaniałe ciasto:)

  • wedith

    Dziękuję :)

  • Gość: [monii115] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Mi niestety nie wyszło tak fajnie :(

  • wedith

    A co się stało? To może coś doradzę na przyszłość...

  • Gość: [Justyna] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Witam, mam takie pytanie. Czy użyła Pani budyniu waniliowego czy śmietankowego ? pozdrawiam serdecznie

  • wedith

    Użyłam śmietankowego. Pozdrawiam!

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Może ten budyń ugotować na mleku kokosowym?

  • Gość: [Gotowaniepatki.blogspot.co.uk] 93.97.41.*

    Chętnie wykonam to ciasto mniammm

  • wedith

    Myślę że z tym mlekiem kokosowym to świetny pomysł :) Pozdrawiam!

  • Gość: [Justyna] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Zrobiłam :-) Wszyscy jedli, aż im się uszy trzęsły. Serdecznie polecam to ciacho bo jest przepyszne :-)

  • wedith

    Bardzo się cieszę że smakowało :) Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci