Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Obiad w 30 minut: Zupa pieczarkowa - ekspresowa!

wedith

Któż nie lubi szybkiego obiadu? Mam świetną propozycję :)

Ekspresowa, smaczna, pożywna i wegetariańska zupa! Jeśli pieczarki zamienicie na leśne grzyby wyjdzie równie wspaniała jesienna grzybowa! 

Zupa pieczarkowa 

Składniki (4 talerze):

  • 250 g pieczarek
  • 3 cm kawałek pora
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka korzeń
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 l wrzątku
  • szklanka makaronu Malma Fusilli
  • 2 łyżeczki mąki
  • pół szklanki śmietanki 18%
  • pietruszka zielona do posypania

Wodę zagotować.

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w cienkie paseczki (można zetrzeć na tarce na grubych oczkach), por pokroić w krążki, pieczarki na mniejsze kawałki.

W garnku rozgrzać olej, dodać por i włoszczyznę, podsmażyć 5 minut, następnie dodać pieczarki, smażyć kolejne 5 minut. Całość zalać wrzątkiem, przyprawić, dodać makaron, gotować pod przykryciem  10 minut. 

W międzyczasie posiekać pietruszkę , oraz rozrobić mąkę w śmietanie z dodatkiem wody aby zachować płynną konsystencję.

Pod koniec gotowania wlać mieszankę z mąką, chwilkę jeszcze pogotować. Gotowe danie posypać pietruszką, ew udekorować kleksem śmietany.

Smacznego!

Zupa pieczarkowa

Obiad w 30 minut: Makaron z tuńczykiem i zielonym groszkiem >

< Zupa krem z pieczonego ziemniaka


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • justcook

    Smacznie! Ta zupa chodzi mi już od dawna po głowie :D Muszę ją w końcu zrobić :)

  • daga313

    Rewelacja :) na pewno wypróbuję :)

  • wedith

    Mi też od dawna krążyła po głowie pieczarkowa i udało się! :) Warto, przede wszystkim bo ekspresowa ! :)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci