Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Jabłka w cieście z sosem karmelowo kokosowym

wedith

Jabłka w cieście to świetna szybka przekąska, do tego proponuję słodziutki sos karmelowy o smaku kokosowym! Idealne na śniadanie, obiad, deser.

Jabłka w cieście z sosem karmelowo kokosowym 

Składniki:

  • 60 g mąki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jabłka - najlepsze kwaskowate
  • olej do smażenia

Mąkę, mleko, jajko, sól i proszek do pieczenia połączyć w miseczce. 

Jabłka umyć obrać pokroić w grube plastry, wyciąć środek z pestkami.

na patelni rozgrzać olej, każdy plaster jabłka maczać obficie w cieście, smażyć na złoty kolor. Gotowe odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z sosem.

Sos karmelowo kokosowy:

  • szklanka cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 150 g śmietanki kokosowej
  • 50 g masła
  • 20 ml syropu kokosowego VICTORIA'S

Cukier z wodą umieścić w garnuszku. Na największej mocy palnika gotować do momentu aż cukier zbrązowieje (nie mieszać). Następnie całość zalać śmietanką kokosową, mieszać do momentu aż sos będzie gładki, na koniec dodać masło i syrop kokosowy. Gotowy przelać do słoiczka, ostudzić, chłodzić w lodówce.

Jabłka w cieście z sosem karmelowo kokosowym

Placuszki jogurtowe z sosem mandarynkowym >

< Cappuccino czekoladowe z aromatem rumowym


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci