Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Barszcz zabielany z wkładką

wedith

Dzisiaj przepis na podstawową wersję barszczu zabielanego. Można go podawać przecedzony z jajkiem gotowanym na twardo albo na bogato z kawałkami warzyw, ziemniaków lub\i fasolą.

U mnie wersja na bogato z julienkami warzyw, ziemniakami i czerwona fasolą. 

A Wy? Jaką wersję barszczu lubicie najbardziej? 

Barszcz zabielany z wkładką  

Składniki:

  • 400 g buraków
  • 250 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler)
  • 2 l wody
  • 0,5 szklanki zakwasu burakowego (domowy tutaj)
  • 0,5 szklanki śmietanki 18%
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ząbek czosnku polskiego
  • dodatkowo: 2 średnie ziemniaki, puszka fasoli czerwonej, świeży koperek, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego

Wersja bez warzyw i dodatków: Warzywa obrać, pokroić w talarki, gotować w osolonej wodzie do miękkości. Wywar przecedzić. Czosnek rozetrzeć z cukrem i solą, dodać mąkę, śmietankę, dokładnie wymieszać i wlać do wywaru. Do smaku dodać pieprz i zakwas burakowy. 

Wersja z warzywami i dodatkami: Będą potrzebne 2 garnki. Buraki i włoszczyznę obrać i podzielić na dwie części. 

Pierwszą część pokroić w talarki, gotować w osolonej wodzie (1 litr) do miękkości. Następnie wywar przecedzić.

Drugą część warzyw pokroić w julienki, gotować w osolonej wodzie (1 litr) do miękkości. W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w kosteczkę. Jak warzywa zmiękną dodać ziemniaki i wywar z pierwszej części. Gotować do miękkości ziemniaków. Czosnek rozetrzeć z cukrem i solą, dodać mąkę, śmietankę, dokładnie wymieszać i wlać do wywaru. Do smaku dodać pieprz przecier pomidorowy i i zakwas burakowy. Na sam koniec dodać przepłukaną fasolę. Podawać ze świeżym koperkiem.

Smacznego!

Deser cappuccino i bezy z orzechami >

< Obiad w 30 minut: Makaron z tuńczykiem i zielonym groszkiem


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (2)

Dodaj komentarz

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci