Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Lemoniada mango

wedith

Dzisiaj kolejna orzeźwiająca propozycja na lato! Wszystko zdrowe, świeże i nieco słodziutkie!

Lemoniada mango 

Składniki

  • 1 dojrzałe mango
  • 4 łyżki cukru trzcinowego (można mniej lub więcej)
  • 1 litr wody
  • 1 duża cytryna
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • 2 gałązki świeżej melisy

Z mango wykroić dwa plasterki do ozdoby, pozostałą część obrać, wybrać miąższ, umieścić w garnuszku dodać cukier trzcinowy zblendować. Całość podgrzać do rozpuszczenia cukru, ponownie zbelndować, przetrzeć przez sitko.

Do dzbanka wycisnąć sok z połowy cytryny, mus z mango, zalać wodą, wymieszać. Na koniec dodać pozostałą połówkę cytryny pokrojoną w plasterki, plasterki mango, listki mięty i melisy. Schłodzić w lodówce min 2 godziny. Gotowe podawać z kostkami lodu.

Cukinia pieczona marynowana z fetą i dressingiem miętowym >

< Wege burger z czarnej komosy z warzywami i fetą


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • rain1drop

    O rety, mango to jeden z moich najbardziej ulubionych owoców! Z pewnością wypróbuję Twój przepis, koniecznie, jak tylko dopadnę gdzieś porządnie dojrzałe mango (bo z takim twardym to chyba nie będzie dobrego efektu, wydaje mi się). Dzięki!

  • wedith

    Dziękuję! Twarde mango nie ma tyle smaku, więc nie polecam :)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci