Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Kalafior w orientalnej skorupce

wedith

Nie sądziłam że taka mieszanka przypraw aż tak idealnie skomponuje się ze smakiem kalafiora. Polecam każdemu kto ma ochotę na urozmaicenie tego warzywa :) Kalafior świetnie nadaje się jako samodzielne danie, ale również jest idealnym dodatkiem do ryby czy mięsa.

Kalafior w orientalnej skorupce 

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • opcjonalnie - szklanka mrożonego groszku lub innych warzyw

Przyprawa do kalafiora:

  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1/5 łyżeczki cayenne
  • kilka ziaren pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli

Przyprawy umieścić w moździerzu, rozdrobnić. Kalafior umyć, podzielić na mniejsze kawałki. Gotować w osolonej wodzie ok 10 minut. Ugotowany ułożyć pojedynczo na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, odstawić na 0,5h aby dobrze ociekł z wody.

Cebulę i czosnek drobno posiekać.

W woku rozgrzać olej, następnie podsmażyć mieszankę przypraw ok 2 minut, kolejno dodać cebulę i czosnek, smażyć 3-4 minuty. Na koniec dodać kalafior (opcjonalnie groszek lub inne warzywa), dobrze wymieszać aby przyprawy pokryły kalafior, smażyć na mocnym ogniu min. 4-5 minut. Im dłużej smażymy tym bardziej chrupiąca skorupka :)

Przyprawa do kalafiora

Klopsiki: sos koperkowy vs sos pomidorowy >

< Makaron z pieczoną papryką i fetą


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • 6niebo

    bardzo ciekawa propozycja, uwielbiam kalafior, jakoś trudno mi sobie wyobrazić jego smak w tym wydaniu, będę chyba musiała spróbować:)

  • daga313

    Bardzo zachęcająco wygląda ten kalafiorek!

  • wedith

    Kalafior jest zaskakująco pyszny! :)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci