Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Cukinia pieczona marynowana z fetą i dressingiem miętowym

wedith

Cukinia...Jak byłam dzieckiem kojarzyła mi się z tłusto smażonym na oliwie, mdłym warzywem.... Ale dokonałam tylu przeróbek, że już wiem, że cukinia może być pyszna! Wystarczy zamarynować ją i upiec w piekarniku, polać pysznym dressingem i zajadać ze smakiem :) Idealnie wkomponuje się tutaj feta - w takiej wersji proponuję na przekąskę lub na kolację. Jako danie główne proponuję podać z fetą i pieczonym kurczakiem.

Cukinia pieczona marynowana z fetą i dressingiem miętowym 

Składniki:

CUKINIA I MARYNATA

  • 1 duża cukinia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku polskiego
  • szczypta pieprzu cytrynowego

Cukinię umyć, obieraczką do warzyw wykroić podłużne pasy. Oliwę z oliwek wymieszać z pieprzem oraz  przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Pędzelkiem posmarować każdy pasek cukinii, odstawić do lodówki na 30 minut.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć finezyjnie paski cukinii . Piec w 180 stopniach 15 minut.

DRESSING i FETA:

  • feta w zalewie
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • garść listków świeżej mięty

Wymieszać pieprz, sól, posiekaną lekko miętę i olej z opakowania fety (opcjonalnie można dodać oliwę z oliwek).

Gotową cukinię wyłożyć na talerz razem z kawałkami fety, polać dressingiem. Podawać od razu.

DODATKI: Jako danie obiadowe proponuję podać z pieczoną piersią z kurczaka.

Smacznego!

Lemoniada z rozmarynem i imbirem >

< Lemoniada mango


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • daga313

    Danie rodem z ekskluzywnej restauracji... Super

  • wedith

    Dziękuję! :)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci