Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Placek wykwintny z jabłkami

wedith

Ja wiem, że nie sezon na jabłka, ale dostałam od dziadków całą siatkę jabłek! Aż grzechem by było ich nie wykorzystać. Z większej części zrobiłam smażone jabłka, zapakowałam w słoiczek i czekają na odpowiednią chwilę :) Jabłka, które dostałam są tak słodkie, że nie użyłam do smażenia ani grama cukru :)

Z tej mniejszej części przygotowałam pyszne ciasto z dodatkiem mąki owsianej. Pyszna propozycja do popołudniowej kawki, idealna na przekąskę np. do pracy o każdej porze roku!

Placek wykwintny z jabłkami

Składniki:

  • 140 g mąki pszennej typ 650
  • 60g mąki owsianej (można zrobić z płatków owsianych)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g cukru
  • 125 g masła
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 3 łyżki mleka
  • 600 g jabłek

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (najlepiej mikserem), następnie stopniowo dodawać żółtka a następnie w trzech turach na przemian mąkę i mleko.

Białka ubić na sztywną pianę, w trzech turach dodawać do ciasta, mieszać szpatułką.

Blaszkę (23 cm x 23 cm) posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto.

Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na ciasto lekko przygniatając by się zanurzyły w cieście. Całość podsypać cukrem.

Piec w 180 stopniach ok 45 minut. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Babeczki z kaszy jaglanej i szparagi w sosie >

< Deser truskawkowy


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • madeline82

    Sezon na jabłka jest przez cały rok, a ja uwielbiam ciasta z tymi owocami :)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci