Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Pomidorowa z tagliatelle z warzyw

wedith

Któż nie lubi pomidorowej :) Mój mąż mógłby jeść ją codziennie, wypracowałam wersję, która przypadła do gustu nam obojgu :  wersja z pomidorami z puszki, czosnkiem i tymiankiem :)

Jako urozmaicenie podam ją dzisiaj z tagliatelle z warzyw , polaną odrobiną oleju smakowego i posypką z suszonych pomidorów.  Zupa wyszła CUDOWNA! 

 Pomidorowa z tagiatelle z warzyw

Składniki:

  • 0,75 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 x pomidory w puszce 
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku polskiego
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki cukru 
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżka oleju

W głębokim rondlu rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek i tymianek, podsmażyć chwilkę. Jak czosnek wypuści aromat, dodać przecier pomidorowy, wymieszać, całość zalać gorącym bulionem i pomidorami w puszce. Gotować na małym ogniu ok 25 minut. 

Zupę przecedzić przez sitko, pozostałości na sitku, dokładnie zblendować i dodać do zupy. W ten sposób jeśli nie będziemy blendować całej zupy, nie stracimy intensywnego koloru.

Makaron z warzyw:

  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cukinia
  • 1 łyżka oleju 

Z marchwi i cukinii wyciąć obieraczką do warzyw podłużne pasy. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć paski warzyw ok 3 minut. Warzywa powinny pozostać lekko chrupiące.

Dodatki:

  • posypka z suszonych pomidorów, chili, oregano
  • oliwa smakowa 

Na talerzu ułożyć tagliatelle z warzyw, zalać zupą, udekorować posypką z suszonych pomidorów i skropić olejem smakowym.

Smacznego!

 

 

Babka słoneczna - cytrynowo imbirowa >

< Beza z mascarpone i musem owocowym


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • mademoisellea

    Czytasz mi w myślach!
    Zastanawiałam się jak można wykorzystać makaron z cukinii. Myślałam np. żeby połączyć go z gęstym sosem pomidorowym i dodać klopski z mięsa z indyka, ale ta wersja też smakowita. Już wiem, co robię jutro na obiad. :-)

    Pozdrawiam,
    A.

  • wedith

    Wersja z klosikami będzie na pewno bardziej sycąca, wtedy wystarczy jedno danie :)

  • mopswkuchni

    Świetny pomysł, doskonała prezentacja zupy. Mniam. Aż się je oczami.

  • wedith

    Dziękuję! W smaku równie PYSZNA! :)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci