Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Pęczak z soczewicą i pieczarkami

wedith

Dzisiaj znowu propozycja wegetariańska :) Smaczna, sycąca i zdrowa! Zjedzona w ekspresowym tempie - kto spróbuje? :)

Pęczak z soczewicą i pieczarkami 

Składniki:

  • 0,5 szklanki kaszy pęczak
  • 0,5 szklanki soczewicy (u mnie brązowa)
  • 3 szklanki wrzątku
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 350 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • przyprawa grzybowa - taka eko (grzyby suszone, aromat i warzywa suszone)

Soczewicę namoczyć minimum na 1 godzinę. 

Czosnek drobno posiekać, cebulę i seler naciowy drobno pokroić, pieczarki pokroić w plastry.

W głębokiej patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, czosnek i seler naciowy, dodać pieczarki, jak zmiękną wyjąć całość. Na tą samą patelnie wrzucić kaszę i soczewicę, zalać wrzątkiem, przyprawić solą, pieprzem przyprawą grzybową, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut. Na 5 minut przed końcem dodać podsmażone pieczarki, wymieszać. 

Opcjonalnie można dodać 2 łyżeczki masła i 2 łyżki startego żółtego sera. 

Smacznego! 

Pieczarkowy Tydzień 2016

Klopsiki z soczewicy i pieczarek w sosie pomidorowym >

< Babeczki z kaszy jaglanej i szparagi w sosie


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • bryssska

    chętnie bym skosztowała, wygląda zachęcająco :-)

  • mopswkuchni

    Zjadłabym dzisiaj taki obiadek :) W ogóle uwielbiam pęczak z grzybami. Dzięki za kolejny wspaniały przepis do akcji.

  • wedith

    Ja również dziękuję za inspirację : akcję pieczarkową.

  • daga313

    Pycha. Uwielbiam takie dania :)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci