Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Klopsiki z soczewicy i pieczarek w sosie pomidorowym

wedith

Nic tak nie uszczęśliwia mojego męża jak danie w....sosie pomidorowym. Dzięki temu udaje mi się przemycić od czasu do czasu coś wegetariańskiego ;) Klopsiki wyszły pyszne, dzięki mięciutkiej konsystencji w środku rozpływająsię w ustach :)

Pulpety z soczewicy i pieczarek i pikantny krem pomidorowy 

Składniki:

PULPECIKI:

  • 0,5 szklanki soczewicy (ja użyłam brązowej)
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 łyżki otrębów owsianych lub gryczanych
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz
  • łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • szczypta cayenne
  • czosnek w proszku
  • bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

Soczewicę wcześniej namoczoną na 1 h ugotować z dodatkiem soli, odcedzić na sitku. Pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach podsmażyć na łyżce oleju, aż woda odparuje. 

Soczewicę zblendować, dodać pieczarki, otręby, mąkę kukurydzianą i przyprawy, dokładnie wymieszać. Formować małe pulpeciki, obtoczyć delikatnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, następnie osuszyć na ręczniku papierowym. 

SOS POMIDOROWY:

  • puszka pomidorów krojonych
  • 3/4 szklanki wywaru z warzyw 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • łyżeczka oregano
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki cayenne (można więcej:))
  • julienki z marchewki i paseczki szczypiorku

Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać posiekany drobno czosnek, oregano. jak czosnek wypuści aromat, wlać pomidory z puszki i wywar, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, cayenne, gotować na małym ogniu ok 10 minut. Całość zblendować.

Do kremu włożyć pulpeciki, lekko podgrzać. Podawać z julienkami z warzyw. 

Pieczarkowy Tydzień 2016

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką >

< Pęczak z soczewicą i pieczarkami


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (5)

Dodaj komentarz

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci