Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

wedith

Pieczenie od serca to nie tylko samo pieczenie czy przygotowanie. To także wybieranie składników, z których jest przygotowywana słodkość. Ja z ogromną miłością podchodzę do wszystkiego co zostało wyhodowane z rąk bliskich. I tak oto nadszedł czas na rabarbar, który dostałam od taty. Sam pielęgnował go, podlewał, wyrósł naprawdę piękny i dorodny! Chyba miłość do rabarbaru dostałam w genach :) Może uda mi się zrobić zdjęcia w sezonie z działki to Wam pokażę :)

Zamroziłam odrobinkę z  zeszłego sezonu, na kryzysową chwilę i tak oto dziś przygotowałam niezłe ciacho:)

Deser jest idealny na weekendowy chill, majówkowy piknik czy też grilla, zaspokoi podniebienia i jestem przekonana, że sprawi uśmiech na twarzy każdemu :) 

Polecam!

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

 

Składniki:

  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego 
  • 2 jajka
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 90 g śmietanki 30%
  • 600-800 g owoców (u mnie rabarbar, jabłko, truskawki)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy na puszysty krem, następnie dodajemy po 1 jajku cały czas miksując.

Mieszamy suche składniki (mąki, proszek do pieczenia).

Do utartej masy dodajemy w dwóch turach suche składniki i śmietankę. mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników.

Blaszkę (ja użyłam prostokątnej 20x31cm - może być ciut większa/mniejsza) smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto.

Owoce jeśli są mrożone rozmrażamy, kroimy na mniejsze kawałki, układamy na ciasto.

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 60 g roztopionego masła

Mieszamy składniki na kruszonkę, palcami lub łyżeczką. Posypujemy ciasto.

Ciasto pieczemy w 175 stopniach ok 45-55 minut do tzw suchego patyczka. Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

 

Filmik z przygotowania:

 

Beza z mascarpone i musem owocowym >

< Klopsiki z soczewicy i pieczarek w sosie pomidorowym


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci