Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Beza z mascarpone i musem owocowym

wedith

Zainspirowana ostatnim wypadem na restaurantweek. Niesamowicie urzekł nas deser: beza, mascarpone i marakuja. Co prawda marakui nie zdobyłam ale wersja z kwaskowatymi owocami wyszła równie wspaniała! Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu (no może beza będzie wyzwaniem). Prezentuje się bardzo wykwintnie.

Taki mały deserek świetnie sprawdzi się na romantyczny wieczór, weekendowe małe co nieco, czy też nagłą wizytę gości. Bezy można upiec i  przechowywać w zamkniętym pojemniku do dwóch tygodni (w ostateczności można kupić gotowe), reszta to dodatki, które przygotujecie w kilka chwil :)

Takie małe słodkie desery sprawiają niesamowitą radość mojej drugiej połówce ( i to dla niej dedykuję ten deser) . Za każdym razem widzę uśmiech na twarzy :) Z reguły jak przygotuję kilka porcji to mi udaje się zjeść jedną a reszta ... wiadomo, dla mojego łasucha :) I tak właśnie lubię piec, z miłości!  Wtedy  mam pewność, że zawsze będzie zjedzone do ostatniego okruszka :)

Beza z mascarpone i musem owocowym

Składniki:

BEZA:

  • 2 białka z dużych jajek
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier zmieszany z cukrem waniliowym.  Masa powinna wyjść bardzo gęsta.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, z masy uformować 6 krążków. Piec ok 1 godziny w 140 stopniach. Gotowe bezy zostawić w piekarniku najlepiej na całą noc. 

POZOSTAŁE: 

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g mieszanki owoców najlepiej kwaśnych: maliny, truskawki, porzeczki, wiśnie (u mnie mrożone)

Serek mascarpone wymieszać ze śmietanką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Owoce jeśli są mrożone lekko podgrzać, następnie zblendować , uzyskamy konsystencję musu (nie słodzić). Można mus przetrzeć przez sito jeśli nie chcemy pestek. Ja zostawiam z pestkami.

Na talerzu ułożyć bezę, na górę mascarpone, mus owocowy. Udekorować listkiem mięty i owocami. 

Smacznego!

 

Pomidorowa z tagliatelle z warzyw >

< Ciasto ucierane z owocami i kruszonką


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci