Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Babeczki z kaszy jaglanej i szparagi w sosie

wedith

Tak bardzo zachciało mi się fasolki szparagowej, że jak na złość nigdzie nie mogłam je znaleźć. Ale na szczęście przemówiły do mnie świeżutkie, zieloniutkie szparagi :)

Chciałam je podać na obiad, powstała więc kompozycja z babeczkami z kaszy jaglanej.

Babeczki z kaszy jaglanej i szparagi w sosie 

Składniki:

  • 35 g kaszy jaglanej
  • 1 marchew
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cayenne
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • świeże zioła

Kaszę jaglaną przepłukać w zimnej wodzie, następnie we wrzątku, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Czosnek i zioła posiekać.

Przestudzoną kaszę połączyć z pozostałymi składnikami. Gotowa masą napełnić silikonowe foremki na babeczki.

Piec w rozgrzanym piekarniku w 190 stopniach 30 minut.

SZPARAGI Z SOSEM :

  • 500 g szparagów zielonych
  • 2 żółtka
  • 50 g masła - roztopione,gorące
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Żółtka , sok z cytryny, sól, pieprz, ubić na puszysty krem. Następnie powoli lekkim strumieniem wlewać gorące masło, ubijać na pełnych obrotach do uzyskania gęstego sosu.

Szparagi: oderwać zdrewniałe końcówki, ugotować w wodzie lub na parze.

Na talerz wyłożyć babeczki z kaszy, szparagi, polać sosem - PYCHA!

Smacznego!

Babeczki z kaszy jaglanej i szparagi w sosie

 

Pęczak z soczewicą i pieczarkami >

< Placek wykwintny z jabłkami


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • mikimama

    Wspaniały zestaw smaków!

  • daga313

    Bardzo lubię takie "inne" dania. Rewelacja :)

  • wedith

    Zawsze to urozmaicenie od czasu do czasu :)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci