Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Tosty francuskie z karmelizowaną gruszką

wedith

Na śniadanie, z czerstwego pieczywa można przygotować wspaniałe tosty francuskie. Na słodko z dodatkiem duszonych owoców, na słono z serem żółtym. Można eksperymentować ze smakiem masy jajecznej przy użyciu przypraw. Możliwości jest sporo, dzisiaj pyszna propozycja na słodko :)

Tost francuski z karmelizowaną gruszką

Składniki:

  • 2 kromki czerstwego pieczywa
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleczka smakowego (kokosowe, migdałowe, orzechowe itp)
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 gruszka
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 0,5 łyżeczki masła

Jajko, mleczko, cukier, cynamon roztrzepać widelcem, następnie zamoczyć w masie jajecznej pieczywo, odstawić na 10 minut.

Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, ułożyć namoczone kromki, smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Gruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Do rozgrzanego rondelka wlać syrop klonowy, dodać masło i gruszki, smażyć ok 5 minut, co chwilę potrząsając rondelkiem by syrop dokładnie pokrył gruszki.

Usmażone tosty, podać z gruszkami, polać powstałym sosem z gruszek.

Drugie życie pieczywa Jesienne Superfoods

Biszkopt z pianką kajmakową i orzechami laskowymi >

< Zupa krem z dyni z bekonowym pangrattato


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci