Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Zupa cebulowa z paprykowymi grzankami

wedith

Kolejna propozycja do zachęcenia Was aby dać szansę na drugie życie pieczywa.

Grzanki to bardzo wygodna forma na zachowanie pieczywa na bardzo długo. Zamknięte w słoiku mogą być przechowywane aż do ROKU! Czyż nie jest to oszczędne?

Ja grzanki przygotowuję przy okazji pieczenia innych pyszności, podkradam je do piekarnika i gotowe!

Lubię je urozmaicać przyprawami i suszonymi ziołami. Dzisiaj propozycja na grzanki paprykowe, idealne do mojej zupy cebulowej :)

Szczerze mówiąc nigdy wcześniej nie jadłam cebulowej, nie miałam nawet ochoty na jej przygotowanie - wydawała mi się mało apetyczna. Ale los zmusił mnie do niej gdy mąż z zakupów zamiast z siateczką cebuli wrócił z 5 kilogramowym worem! Trzeba uważać co się pisze na liście zakupowej ;)

Ale nie żałuję bo od tego czasu zupa gości u nas przynajmniej 3 razy w miesiącu - uwielbiamy ją!

Zupa cebulowa z paprykowymi grzankami

Zupa cebulowa z paprykowymi grzankami 

 

Składniki:

NA WYWAR:

  • 8 skrzydełek
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • pół selera korzeń
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • pieprz grubo mielony
  • sól

W wodzie zagotowujemy skrzydełka, marchew, pietruszkę, seler, por, opaloną na palniku cebulę, ziele, liść laurowy, pieprz. Gdy całość się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok godziny. Na 15 minut przed końcem solimy zupę.

Zupęodcedzić - mamy pyszny wywar. Taką bazę mozemy przygotowac wcześniej, rozłożyć na porcje i zamrozić. 

NA ZUPĘ:

  • 10 cebul
  • ząbek czosnku
  • garść tymianku świeżego - lub łyżka suszonego
  • sól,
  • pieprz grubo mielony
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • litr wywaru powyżej

 

Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać.

W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć ją ok 20-30 minut od czasu do czasu zamieszać. Cebula powinna być zrumieniona - chcemy uzyskać ciemny wywar.

Do cebuli dodać czosnek, tymianek, pieprz, zalać gorącym wywarem, gotować ok 15 minut. Na koniec dosolić jeśli potrzeba.

Gotową zupę podawać z serem i grzankami.

DODATKI:

  • twardy ser starty na tarce
  • grzanki - u mnie paprykowe

Czerstwe pieczywo pokroić na 1cm kwadraciki, obficie posypać papryką słodką mieloną, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180-190 stopni ok 10 minut. W połowie czasu grzanki wymieszać.

Gotowe ostudzić, przełożyć do słoiczków. 

Grzanki paprykowe

Drugie życie pieczywa Marnacja - STOP

Odswieżona czerstwa bułeczka z gorącym camembertem >

< Kokosowy budyń z pieczywa czerstwego


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci