Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Biszkopt z pianką kajmakową i orzechami laskowymi

wedith

Na ten weekend przygotowałam pyszne ciasto z lekkim i puszystym biszkoptem przełożonym lekką pianką jogurtową z dodatkiem kajmaku. Góra posypana podprażonymi orzechami laskowymi i tartą czekoladą....

Czyż nie brzmi to smakowicie? :)

 Kostka z pianką kajmakową

Składniki:

BISZKOPT:

  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki wody
  • pół szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao 

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie wystudzić.

  • 3 jajka, 
  • pół szklanki cukru 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, proszek, sodę - przesiać.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka. Następnie wlać mieszankę kakaową (całkowicie wystudzoną), dokładnie wymieszać szpatułką (nie mikserem).

Na koniec dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.

Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko samo dno.

Piec w temperaturze 180ºC przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty.

 

PIANKA:

  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • 3/4 puszki kajmaku
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • NA GÓRĘ: 1/4 puszki kajmaku, 100 g orzechów laskowych (mogą być migdały lub orzechy włoskie), 3 kosteczki gorzkiej czekolady

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku.

Jogurt zmiksować z kajmakiem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietankę na sztywno.

3 łyżki jogurtu z kajmakiem połączyć z żelatyną, zmiksować blenderem, następnie tą miksturę połączyć używając miksera z pozostałym jogurtem. Na koniec wmieszać szpatułką ubitą śmietankę. Całość można schłodzić w lodówce ok 10 minut.

Do formy ułożyć 1 blat ciasta, wylać piankę (zostawić 4 łyżki na górę), przykryć drugą częścią ciasta i posmarować górę 4 łyżkami pianki. Schłodzić w lodówce ok 1h.

Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, następnie zdjąć skórkę, orzechy posiekać na mniejsze kawałki.

Resztę masy kajmakowej podgrzać by stałą się płynna, wylać na schłodzone ciasto posypać orzechami i startą czekoladą.

Całość chłodzić najlepiej przez całą noc.

 

Przygoda w programie "Przepis dnia" >

< Tosty francuskie z karmelizowaną gruszką


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (5)

Dodaj komentarz
  • Gość: [iziona] *.tktelekom.pl

    Wygląda bardzo apetycznie :)

  • mikimama

    Wspaniałe, szczególnie kuszą orzechy!

  • matleen

    Takie ciasto do herbaty... słodki ideał :)

    Pozdrawiam

  • Gość *.dynamic.gprs.plus.pl

    Mam pytanie czy można olej zastąpić masłem lub margaryną?

  • wedith

    Tak można zastąpić innym tłuszczem.

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci