Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Dżem z czarnej porzeczki i banana

wedith

Tylko nie krzyczcie po mnie, użyłam środka żelującego.... Ale to dlatego bo chciałam aby owoce były krótko duszone, pozostały chrupiące. Chciałam użyć mniej cukru oraz skrócić czas przygotowania. Dżem z czarnych porzeczek z dodatkiem banana dla przełamania goryczki wyszedł wspaniały!

Konfitura z czarnej porzeczki i banana

Składniki:

  • 800 g czarnych porzeczek
  • 3 dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki cukru
  • opakowanie środka żelującego (opcjonalnie)

Porzeczki umyć, oczyścić, posypać środkiem żelującym, wymieszać, wrzucić do rondelka, zagotować. Następnie dodać obrane i pokrojone w kosteczkę banany oraz cukier. Lekko rozgnieść porzeczki, gotować ok 1-2 minuty.

Bez środka żelującego dusić całość dłużej, aż odparują soki i masa zgęstnieje.

Tak przygotowany dżem umieścić w wyparzonych słoiczkach. Pasteryzować ok 30 minut. Odstawić do wystudzenia.

 

 

Chutney z czerwonej porzeczki i cebuli >

< Kurczak w słodko pikantnej skorupce - wspaniały!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • rain1drop

    Ooo, świetne połączenie! Myślę, że te smaki pasują do siebie idealne, konsystencja tez wyjdzie ciekawa. Środek żelujący to pektyna, naturalnie występująca w owocach. Tyle, że w niektórych w większej a w niektórych w mniejszej ilości, dlatego czasem można sobie pomóc dosypując jej. Jego użycie nie jest zuuuueem :) Ja tez go używam, bo wolę krotko obrabiane, "świeże" owoce, a nie rozgotowane na miazgę :)

  • wedith

    Dziękuję :) Bardzo polecam to połączenie, sam dżem z porzeczki do mnie nie przemawiał a to zestawienie zajadałabym łyżeczką ze słoika :)

  • Gość 91.222.24.*

    Ciekawie dobrałaś składniki, chętnie spróbuję :)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci