Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Gołąbki z młodej kapusty z komosą ryżową

wedith

Och jak zapragnęłam gołąbków na obiad, miałam w lodówce prawie wszystko, ale zabrakło mi ryżu. Na szczęscie w zapasie miałam komosę :)

Wyszły takie cudeńka :)

 Gołąbki z młodej kapusty z komosą ryżową

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 szklanka kompsy ryzowej (dodałam odrobinęryżu który mi został)
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • papryka słodka w poszku, chilli, tymianek
  • NA SOS: 2 ząbki czosnku, łyżka suszonego tymianku, łyżka oleju, sól, pieprz, odrobina cukru, 2 puszki pomidorów krojonych

Kapustę ugotować we wrzątku by lekko zmiękła, następnie rozdzielić na pojedyncze liście, przepłukać w zimnej wodzie by nie utracić koloru.

Komosę wypłukać w zimnej wodzie, zalać wrzątkiem, posolić, gotować do wchłonięcia płynu.

Cebulę i czosnek drobno posiekać, usmażyć na 2 łyżkach oleju, następnie dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć ok 10 minut.

Mięso połączyć z komosą  -  farsz gotowy.

Każdy liść kapusty nafaszerować, zawinąć.

SOS POMIDOROWY: W rondelku podsmażyć chwilkę na oleju posiekany czosnek i tymianek, dodać pomidory w puszce , sól, pieprz, cukier, gotować ok 10 minut. Całość zmiksować na gładki krem. 

Na dużej patelni nałożyć na dno sos pomidorowy, ułożyć gołąbki, dusić pod przykryciem ok 20 minut. Pozostały sos wykorzystać do podania.

Gołąbki z młodej kapusty z komosą ryżową

Batoniki czekoladowe z amarantusem i bakaliami >

< Podsumowanie akcji SAŁATKI NA GRILLA


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci