Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Sałatka z komosą ryżową w stylu tabbouleh

wedith

Kolejny produkt który pierwszy raz mam w ręku. Komosa ryżowa. Jest dość droga gdyż za 250 g zapłaciłam 13 zł, ale patrząc później po sklepach internetowych jest o połowę tańsza. Ale co tam, warto było - sałatka wyszła wspaniała! Całość stworzyła świetny dodatek do grillowanych ryb czy mięs.

 Sałatka z komosą ryżową w stylu tabbouleh

Składniki (4 porcje)

  • pół szklanki komosy ryżowej
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 czerwone pomidory
  • 2 żółte pomidory
  • 1 mała papryka czerwona
  • 2 łyżki kaparów
  • garść oliwek zielonych
  • natka pietruszki
  • duża garść świeżej mięty
  • 2 cebulki dymki (zielona część)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól
  • pieprz

Komosę ryżową przepłukać, zalać wrzątkiem (3/4 szklanki), posolić, gotować do wchłonięcia płynu. Odstawić do wystudzenia.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę.

Paprykę pokroić w kosteczkę. Oliwki w krążki.

Dymkę, pietruszkę i miętę delikatnie posiekać.

Wszystkie składniki połączyć, dodać kapary, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, sól z limonki, wymieszać. 

 

P. S. Komosę ryżową możecie zastąpić, kuskusem, kaszą bulgur lub kaszą jaglaną (na pewno są tańsze :))

Sałatki na grilla

Wieżyczki z pomidora i mozzarelli >

< Babeczki z mąki owsianej z budyniem i karmelizowanym rabarbarem


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci