Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Zielona zupa warzywna z pęczakiem i soczewicą

wedith

Zdrowa, pożywna, wegetariańska zupka.  Dużo zielonego na wiosnę :) Brokuły, groszek, liście rzodkiewki, seler.... :) W temacie warzyw można tu nieźle poszaleć :)  Pychotka!

Zupa warzywna z pęczakiem i soczewicą

 

 

Składniki:

  • 0,5 szklanki kaszy pęczak
  • 0,5 szklanki zielonej soczewicy
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 mały por
  • 1 marchew
  • pół brokuła
  • pół szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego, nie z puszki)
  • garść listków rzodkiewki (może być szpinak, jarmuż)
  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1/2 łyżeczki papryki, 1/4 łyżeczki chilli, 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 l wrzątku

Marchew obrać, pokroić w kosteczkę, seler naciowy i por pokroić w plasterki, brokuł podzielić na mniejsze różyczki, pomidory obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać. Listki rzodkiewki dokładnie umyć. 

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić marchew i por, podsmażyć kilka minut, dodać seler naciowy, czosnek i przyprawy, smażyć kilka chwil. Warzywa zalać wrzątkiem, dodać pęczak i gotować około 15 minut. Następnie dodać pomidory, soczewicę, zielony groszek, brokuły, gotować jeszcze ok 7 minut. Na koniec listki rzodkiewki, doprawić, zupka gotowa :)

P.S. Zupkę można również zmiksować na krem, ja preferuję chrupiące warzywa :)

Orzeźwiający koktajl z liśćmi rzodkiewki i bazylią >

< Zdrowy koktajl dwukolorowy


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (2)

Dodaj komentarz

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci