Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki

wedith

Jak już idziemy śladem soczewicy, do tego dołożyć Święta Wielkanocne, to musiał powstać ten oto pasztet :) Pyszny, soczysty, świetny na obiad, na przekąskę czy do kanapki z sosem jogurtowym, :)

 Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy 
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 duże marchewki
  • 2 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki cayenne
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • pieprz świeżo mielony
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 3 jajka 
  • 2 łyżki oleju do smażenia 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła

Wodę zagotować, dodać soczewicę , sól gotować aż soczewica będzie miękka i się rozpadnie. Gotową lekko odsączyć na sitku.

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, marchew obrać, zetrzeć na tarce na dużych\średnich oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę.

Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przyprawy, podsmażyć kilka minut, następnie dodać marchew i smażyć ok 5 minut. Do całości dodać soczewicę, wymieszać, zdjąć z ognia, przestudzić. 

Białka ubić na sztywną pianę.

Do przestudzonej masy dodać żółtka, oliwę z oliwek,  wymieszać, następnie delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.

Masę przełożyć do keksówki, wysmarowanej masłem, górę przykryć folią aluminiową, piec 40-50 minut w temepraturze 200 stopni.  Po 25 minutach zdjąć folię aby góra się przypiekła.

Gotowy pasztet odstawić do przestudzenia, schłodzić, podawać na zimno.

Wielkanocne Smaki - edycja V  Bezglutenowa Wielkanoc

Zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki >

< Babka marmurkowa


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (9)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Kraina miodem płynąca] *.play-internet.pl

    Ach, jakie pyszności! Sama jeszcze nie robiłam pasztetu z soczewicy, ale miałam okazję spróbować- smakował wyśmienicie!

  • wedelka

    Pasztety z soczewicy od jakiegoś czasu regularnie goszczą w mojej kuchni. Coś pysznego :) Ale dziś dla mnie odmiany u mnie pasztet z fasoli :)

  • Gość: [Kawowa Lady] *.dynamic.chello.pl

    Ja ostatnio miałam z pieczarek pasztet, trzeba też by było z soczewicy wypróbować :)

  • Gość: [coklaudia.pl] *.zubrzyk.pirx.pl

    Ostatnio robiłam pasztet z soczewicy z marchewką, ale przypominał konsystencją bardziej pastę. Tym razem wypróbuję ten, wygląda pięknie.

  • wedith

    Wypróbowany ostatnio przez moją znajomą - zajadały się nim jej nieco wybredne dzieci ze smakiem :) Polecam!

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    A czy można go zrobić bez jajek?

  • wedith

    Cześć bez jajka może nie być tak puszysty, ale oczywiście są zamienniki. Potrzebujemy tak naprawdę coś co połączy całość. Proponuję : pół szklanki puree z dyni + 2 łyżki mąki ziemniaczanej albo 3 łyżki mąki kukurydzianej + 4 łyżki wody

  • Gość: [aga] *.ip111.fastwebnet.it

    czy zamiast wody moge uzyc bulionu do gotowania soczewicy ?

  • wedith

    Oczywiście, możesz użyć bulionu :)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci