Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Roladki z kurczaka z papryką i mozzarellą zawinięte w szynkę

wedith

Roladki znalazłam w sieci. Szukałam czegoś co można przewieźć i zjeść na zimno, no i udało się, roladki zostały przez obdarowaną osobę zjedzone :) Ale wspaniale nadadzą się również na ciepło na obiad. Są soczyste i pełne smaków!

Roladki z kurczaka z papryką i mozzarellą zawinięte w szynkę 

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 100 g szynki dojrzewającej (parmeńska, prosciutto)
  • 2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej)
  • pół natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g białej mozzarelli
  • sól, pieprz

Paprykę wstawić do rozgrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni. Piec 30-40 minut. PO wyjęciu szybko szczelnie zawinąć w folię i odczekać około 20 minut. Papryka zaparzy się w foli dzięki czemu z łatwością będzie można zdjąć skórkę. Po zdjęciu skórki i wyjęciu pestek, paprykę pokroić w paski.

Taką paprykę możemy upiec w większej ilości i wykorzystać później do sosów, czy zupy kremu z pieczonej papryki.

Kurczaka umyć, osuszyć, rozkroić wzdłuż, tak aby nie przecinać mięsa do końca tylko go rozłożyć (jak książkę:)). Następnie delikatnie rozbić tłuczkiem.

Masło wymieszać z posiekaną pietruszką i rozgniecionym czosnkiem. Mozzarellę odsączyć i pokroić w paski.

Na blacie rozłożyć plastry  szynki, tak aby lekko zachodziły na siebie (musimy utworzyć 2 porcje) Na szynkę ułożyć kurczaka, lekko przyprawić. Wzdłuż rozsmarować mieszankę z masłem, ułożyć paski papryki oraz mozzarelli. Całość delikatnie zawinąć w rulonik.

Roladki lekko podwiązać sznurkiem.

Podsmażyć je na suchej patelni z każdej strony, następnie zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.

Roladki podawać na ciepło lub na zimno do kanapek, jako przekąskę.

 

Sałatka z soczewicą i tuńczykiem >

< Soczewica z warzywami i jajkiem sadzonym


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci