Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Pączki tradycyjne

wedith

Tym razem już wersja bez ciasta parzonego, tradycyjne pączki drożdżowe. Prostsze w przygotowaniu. Wyszły bardzo puszyste i pięknie wyrosło ciasto drożdżowe (po zlepieniu pięknie podwoiły swoją objętość)  Szczerze mówiąc z tych wszystkich prób pączkowych, to nie umiem określić, które były najlepsze :) Po prostu powiem, że najlepsze są DOMOWE! :)

 Pączki tradycyjne

 

Składniki na ok 12-15 pączków.

Rozczyn:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki

Drożdże rozetrzeć z cukrem (drożdże powinny się rozpuścić), dodać mąkę i ciepłe mleko, konsystencja powinna być gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce od wyrośnięcia.

Ciasto:

  • 240 g mąki pszennej typ 500
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 25 g cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • laska wanilii
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka wódki
  • 25 g masła roztopionego
  • DODATKOWO: olej do smażenia pączków, pół słoiczka powideł, cukier puder do podsypania, wiórki kokosowe, posypka kolorowa

Mąkę przesiać do miseczki.

Żółtko i jajko ubić mikserem z cukrem.

Dodać mąkę, mleko, sól, wanilię, sok i skórkę z cytryny oraz alkohol. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i odstawać od ręki.

Na koniec wlać roztopione masło i wyrabiać jeszcze chwilę. Ciasto odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. 

Do wypełnienia pączków będziemy potrzebować ulubionych powideł.

Łyżką nabierać porcje ciasta (po ok 40 g). Palce zanurzać w oleju (aby ciasto się nie lepiło do rąk). Na ręku kształtować krążki, na środek nałożyć po łyżeczce powideł i dokładnie zlepić. Kłaść na blat wyłożony papierem do pieczenia i podsypanym mąką, tak aby zlepione miejsce było na dole.

Pączki powinny odpoczywać i rosnąć w ciepłym miejscu ok 30 minut.

Rozgrzać olej do smażenia pączków, kłaść pączki na olej górną częścią na dół. Smażyć z jednej strony przykrywając garnek pokrywką, następnie obrócić i smażyć bez przykrywki na brązowy kolor.

Gotowe odsączyć na ręczniku papierowym.

Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi lub dowolną posypką :)

Pączki tradycyjne

 

Pączki tradycyjne

Pączki parzone drożdżowe >

< Zupa grzybowa


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci