Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Mus czekoladowy z karmelowymi orzeszkami

wedith

Czekolada, czekolada, czekoooooolaaaaaaaada! :)  Dzisiaj propozycja na pyszny mus czekoladowy z krakersami i karmelowymi orzeszkami. Wspaniały deser! Może na Walentynki dla ukochanej\ukochanego? :)

Mus czekoladowy

Składniki:

MUS:

  • 50 gorzkiej czekolady, dobrej jakości o zawartości minimum 70% kakao
  • 1 łyżeczka dobrego masła
  • 1 żółtko od szczęśliwej kurki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 4 krakersy

 

W misce ubić na parze żółtko z mlekiem i  cukrem na puszysty krem. 

W osobnej miseczce rozpuścić czekoladę z dodatkiem masła (na parze lub najłatwiej w mikrofali)

Ubite żółtko zdjąć z ognia, dodać czekoladę, wymieszać.

Śmietanę ubić na sztywno i stopniowo dodawać do masy, delikatnie wmieszać.

Do miseczek na dno ułożyć pokruszone krakersy, następnie mus czekoladowy, schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.

 Mus czekoladowy

KARMELOWE ORZESZKI:

 

  • duża garść orzeszków ( u mnie laskowe i włoskie)
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka wody

Orzeszki popdprażyć na suchej patelni, następnie ułożyć na ściereczce i potrzeć aby zeszła skórka.  Orzeszki ułożyć na papierze do pieczenia.

Do rondelka wsypać cukier, dodać łyżkę wody, gotować\upalić do uzyskania jasnozłotego koloru (NIE MIESZAĆ). Gorący karmel wylać na orzeszki, odstawić do zastygnięcia. 

Przed podaniem orzeszki rozbić tłuczkiem na mniejsze kawałki, wsypać na mus. Można dodać również tartą czekoladę.

 Walentynkowe menu

 

smallpl

Obiad w 30 minut - Burgery z indyka i ciecierzycy >

< Lody zabajone, szampańskie - walentynkowo


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • gin86

    Kupiłaś mnie tymi karmelowymi orzeszkami :)

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci