Menu

Coolinarny

Mój kulinarny blog, zapraszam!

Lody zabajone, szampańskie - walentynkowo

wedith

Muszę przyznać szczerze że to moje pierwsze lody własnej roboty. Pamiętam jedynie z dzieciństwa wakacje u dziadków, kiedy leciałyśmy z siostrą do sklepu po jakiś proszek na lody (nie pamiętam co to było), aby dziadek mógł nam  przyrządzić lody:) Och jak wspaniale wspominam to wyczekiwanie i zaglądanie co chwilę do zamrażarki :) Ach.....Aż łezka się zakręciła w oku :)

Wróćmy do moich lodów. Propozycja wprost na romantyczny wieczór :) Smaczne, szampańskie, cudowne:)

Lody zabajone, szampańskie - walentynkowo

Składniki:

 LODY:

  • 8 żółtek
  • pół szklanki cukru
  • szklanka szampana (lub wermut albo inne białe słodkie deserowe wino)
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Do miski wbić żółtka, dodać cukier i szampana, roztrzepać. Następnie ubijać trzepaczką na parze około 15 minut (jeśli macie termometr to do temperatury 80 stopni) Masa powinna podwoić swoją objętość i powinna być bardzo puszysta. Gotową wstawić do miski wypełnionej wodą z lodem (aby szybko schłodzić masę), dodać sok z cytryny.

Śmietankę ubić na sztywna pianę, delikatnie wmieszać do masy żółtkowej. Gotową masę wlać do keksówki, mrozić w zamrażarce przez noc.

Lody zabajone, szampańskie 

DEKORACJA:

  • Gorzka czekolada
  • owoce ( u mnie mango)
  • posypka z orzechów karmelowych

 

Lody zabajone, szampańskie - walentynkowo

Walentynkowe menu

Mus czekoladowy z karmelowymi orzeszkami >

< Czekoladowa delicja z pianką kawową- walentynkowo


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (2)

Dodaj komentarz

© Coolinarny
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci